Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

To άρθρο 16 και οι... υπέροχες προτάσεις των μεγάλων κομμάτων!


Το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι από τα πιο βασικά και αφορά την εκπαίδευση και φυσικά την μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση των νέων. Να θυμίσω λοιπόν ότι το άρθρο 16 σε γενικές γραμμές λέει τα ακόλουθα. :

«H τέχνη, η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες. Η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας. Νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δεν ανήκουν στο κράτος, τα σχετικά με την εποπτεία πάνω σε αυτά και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού της! Η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.»

Πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος:

"Στο πλαίσιο της προωθούμενης πρότασης κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση της απόλυτης απαγόρευσης δραστηριοποίησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσον αφορά την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης. Πυρήνα της προτεινόμενης συνταγματικής ρύθμισης αποτελεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ανώτατων σχολών και μόνο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από ιδιώτες, υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του κράτους."

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος:

"Για το ΠΑΣΟΚ η αναθεώρηση του άρθρου 16 πρέπει να βασιστεί σε δυο άξονες:

Α) η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο και να εξασφαλίσει την αυτοδιοίκηση και την αυτοτέλειά του.

Β) η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων πρέπει να οροθετηθεί συστηματικά με βάση μια σειρά αυστηρών εγγυήσεων, αντίστοιχων προς τις εγγυήσεις των δημοσίων ΑΕΙ. Επιπλέον πρέπει να προβλεφθεί ρητά από το σύνταγμα ότι τα μη κρατικά ΑΕΙ θα μπορούν να λάβουν την μορφή των μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Έτσι εξασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στο με κρατικό εκπαιδευτικό χώρο."

Προτείνουμε την αναθεώρηση των παραγράφων 5 και 6 έτσι ώστε διατηρούμενων των εγγυήσεων που ισχύουν για το δημόσιο πανεπιστήμιο να παρέχεται η δυνατότητα σύστασης ΑΕΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από ιδιώτες που αποβλέπουν να αναπτύξουν κοινωφελή δράση , μετά από κρατική άδεια. Απαραίτητο είναι να προβλέπεται ότι τα ιδρύματα αυτά θα υπάγονται σε κρατική εποπτεία με σκοπό την διασφάλιση παροχής ανώτατης εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου.

Αυτά μέχρι στιγμής προτείνονται από τα δυο μεγάλα κόμματα και ερωτώ: Μήπως δεν μας υπολογίζει κανένας? Μήπως μας θεωρούν κοροΐδα και θέλουν ψήφους?? Το λέω αυτό γιατί και τα δυο κόμματα πάνω κάτω τα ίδια θέλουν και όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έμμεσα τα θέλουν και τα δύο κόμματα! Ας αναλύσω κάποια πράγματα να δείτε ότι προς τα κει τείνουν και ας μην το λένε ευθέως. Η νέα δημοκρατία θέλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει κάποιες προϋποθέσεις και εγγυήσεις λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων αφού ενισχύσει τα δημόσια (σιγά την ενίσχυση που θα κάνει!). Επίσης δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων απλά πρέπει να έχουν την μορφή μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Εδώ έρχεται το επόμενο ερώτημα σχετικά με το ποιοι θεωρούνται με κερδοσκοπικοί οργανισμοί??

Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί είναι αυτοί που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες σε ορισμένη τιμή με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων και το κόστος παραγωγής τους. Είναι δυνατόν αυτοί οι οργανισμοί να πραγματοποιούν κάποιο κέρδος χωρίς όμως να αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα! Σκοπό τους είναι η παραγωγή προϊόντων και η προσφορά υπηρεσιών σε ορισμένη τιμή.

Άρα λοιπόν μπορούν να γίνουν κάποιες συναλλαγές και να υπάρξουν έσοδα και μην ξεγελιέστε από τον ορισμό Μη Κερδοσκοπικός οργανισμός!! Στο νου εμένα μου έρχεται το εμπόριο και δεν θέλω να ονοματίσω μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που βγάζουν σημαντικά έσοδα (για να μην πω κέρδη).

Κάτι άλλο. Τα δημόσια πανεπιστήμια θεωρούνται μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί?? Όταν κάνεις ένα μεταπτυχιακό και θέλεις τα βιβλία σου πρέπει να τα πληρώσεις, επομένως κάποιοι θα βγάλουν χρήματα από αυτή την ιστορία. Για να μην πω για τα βιβλία ακόμα και στο προπτυχιακό ότι αν χάσεις την προθεσμία να τα πάρεις τα πληρώνεις και για τις σημειώσεις που πουλάνε κάποιοι καθηγητές έναντι αμοιβής. Η σίτιση είναι άλλο ζήτημα. Σε κάποια Πανεπιστήμια πληρώνεις (το catering) για να φας ! Άρα λοιπόν το μη κερδοσκοπικός οργανισμός δεν στέκει και από τις δυο όψεις!

Το άλλο που καίει και αισθάνομαι ασφαλής (πιο ασφαλής και κοροΐδο δεν γίνεται) είναι Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ!!! Μέχρι στιγμής όχι μόνο κρατική εποπτεία δεν βλέπω στα δημόσια πανεπιστήμια αλλά δεν πιστεύω να επαναπαύεστε με την κρατική εποπτεία που υποτίθεται ότι θα ασκηθεί στα ιδιωτικά πανεπιστήμια??? Στα δημόσια γίνονται λαμογιές με καθηγητές με φοιτητές που οι καθηγητές τους τάζουν, με τα βιβλία, με την εκπαίδευση, με καθηγητές χωρίς προσόντα που έρχονται να σου κάνουν μάθημα, γιατί οι καθηγητές οι καλοί ή θα είναι στην Αθήνα ή θα έχουν κάποια άλλη ασχολία, με τις θέσεις στα αμφιθέατρα που δεν υπάρχουν να παρακολουθήσουν οι φοιτητές, με το φαγητό που καλύτερα να μην αναφέρω την ποιότητα σε εκείνα τα Πανεπιστήμια που η σίτιση είναι δωρεάν! Όλα αυτά προέρχονται από την υπάρχουσα κρατική εποπτεία και τον αυστηρό έλεγχο! Θέλετε να πιστέψω ότι θα είναι επαρκής ή να το διατυπώσω καλύτερα θα υπάρξει καθόλου εποπτεία από την ίδρυση μέχρι την αποκατάσταση του φοιτητή?? Εγώ δεν ψαρώνω!

Αυτό που θα γίνει είναι ότι τελικά θα βρεθεί τρόπος να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και όλοι εμείς που ξοδέψαμε του κόσμου τα χρήματα σε φροντηστήρια και φοιτητικά έξοδα για να μπούμε και να βγάλουμε ένα πανεπιστήμιο θα είμαστε σε δεύτερη μοίρα! Κι αυτό γιατί όπως είναι γνωστό όσοι ήταν στουρνάρια (συγνώμη κιόλας για την έκφραση) πήγαν να σπουδάσουν έναντι αμοιβής, γιατροί και δικηγόροι σε πανεπιστήμια στην Ρουμανία, στην Βουλγαρία, στο Τουρμπεκιστάν, στον Τιμπουκτού και δεν συμμαζεύεται και μετά ήρθαν εδώ για αναγνώριση! Ε τώρα δεν θα πηγαίνουν μακριά θα είναι εδώ κοντά στην Ελλάδα και η αποκατάσταση θα είναι και πιο εύκολη για αυτούς που θα σπουδάσουν στα ιδιωτικά φυσικά γιατί όλο και κάποιες επιχειρήσεις θα συμβληθούν με αυτά τα πανεπιστήμια και το μάρκετινγκ που θα κάνουν για να τραβήξουν κόσμο θα είναι αυτό! «Πλήρης επαγγελματική αποκατάσταση». Επίσης όσοι είναι οικονομικά εύρωστοι θα ανηζητήσουν ένα εύκολο χαρτί!

Το καλό είναι ότι θα μας ρίξει η κυβέρνηση (όποια και να είναι) στάχτη στα μάτια, γιατί θα το παρουσιάσουν ως πλεονέκτημα!! Θα πουν: «μειώσαμε ραγδαία τους φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια, λύσαμε το πρόβλημα υπερβολικού πληθυσμού σε αυτά, λύσαμε το πρόβλημα πολλά πτυχία από δημόσια πανεπιστήμια, μείωση της ανεργίας κλπ κλπ (ξέρετε μέχρι που μπορεί να φτάσει η φαντασία ενός υπουργού και άνω!)

Όλοι εμείς που θα έχουμε βγάλει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο θα θεωρούμαστε άσχετοι και αυτοί που θα βγάλουν ένα ιδιωτικό σχετικοί. Δεν λέω αν πέσουν χρήματα θα γίνει και καλή δουλειά από το ιδιωτικό ίδρυμα και ίσως τα παιδιά αποκτήσουν μια καλή κατάρτιση. Εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου γιατί και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει παρακμή και ασχετίλα και εγώ προσωπικά δεν μετανιώνω που πήγα σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο και με δίδαξαν καθηγητές με κύρος και αρκετή κατάρτιση και εμπειρία!

Η λύση που θα πρότεινα είναι να ενισχυθούν αυτά τα ρημαδιασμένα δημόσια πανεπιστήμια και επιτέλους το 5% για την παιδεία να είναι πραγματικό για να μην πω 10%. Θα ένιωθα καλύτερα να άκουγα ότι κλείνουν κάποια δημόσια πανεπιστήμια και ενισχύονται τα ήδη υπάρχοντα!! Προτιμώ να έχω καλά πανεπιστήμια με υψηλούς δείκτες έρευνας και να είναι στην πρώτη 20αδα (καλά είναι η υπερβάλλω???) των καλύτερων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων παρά να έχω πολλά και να μην υπάρχει ούτε μια διάκριση. Αυτό για μένα είναι κρατική εποπτεία!

Δυστυχώς όμως αυτό μόνο στα όνειρα μας. Θα γεμίσουμε με κολέγια και ιδιωτικές σχολές τύπου Saint marriage college (σαν αυτό που έβγαλε η Λίλιαν από την σειρά Μαρία η Άσχημη) και η χώρα θα πάρει κι άλλο την κατηούσα!! Οι 300 της βουλής έχουν και παιδιά και μάλιστα… πανέξυπνα!! Να μην έχουν κι αυτά ένα χαρτί?? Γιατί να πάνε στο Λονδίνο και στο Παρίσι? Τώρα είναι στην Ελλάδα και ο Μπαμπάς βουλευτής θα ελέγχει και τα έξοδα! Κουράγιο παιδιά! Τα καλύτερα έρχονται.. όσο κι αν φωνάζετε δεν νομίζω να αλλάξει κάτι, ιδίως όταν έχουμε και την ΕΕ από πάνω που μας επιβάλλει να το κάνουμε με τον Ευρωπαϊκό Νόμο πλαίσιο που φυσικά υπερισχύει τον νόμων ενός κράτους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: