Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Οι αρχές του κρατικού προϋπολογισμού και…οι ιδιότητες τους!


Σύμφωνα με τη Δημόσια οικονομική οι αρχές που διέπουν τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 9 και είναι οι εξής:

1.Δημοσιότητα

Σύμφωνα με αυτή την αρχή πρέπει να παρέχεται επαρκής ενημέρωση στους πολίτες και πρέπει ο προϋπολογισμός να δημοσιεύεται.

Σχόλιο: Φυσικά όλοι πρέπει να έχουν μια σύνδεση στο ιντερνετ και να ξέρουν να μπουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών για να ενημερώνονται. Αυτοί που δεν έχουν ίσως είναι τυχεροί και τον δουν σε κάποια εφημερίδα…

2.Ενιάυσιας διάρκειας

Ο προϋπολογισμός έχει σύμφωνα με αυτή την αρχή ετήσια διάρκεια και αυτό γίνεται για να εκτιμώνται και να ελέγχονται ευκολότερα τα έξοδα και τα έσοδα του κράτους.

Σχόλιο: Όσο για τα έξοδα ίσως να γίνεται κάποιος τυπικός έλεγχος ενώ για τα έσοδα, το τι θα φάμε δηλαδή, σίγουρα πρέπει να είναι ετήσιο. Μην χάσουμε και κανένα ευρώ…

3.Ενότητα

Όλα τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους παρουσιάζονται σε έναν ενιαίο πίνακα και όχι κάπου άλλου.

Σχόλιο: Σκοπός αυτού του ενιαίου αυτού πίνακα είναι να μην χάσουνε από τα μάτια τους τα κονδύλια και να μην είναι διασκορπισμένοι οι πίνακες και χαθούν άδικα χρήματα που πρέπει να φαγωθούν.

4.Καθολικότητα

Τα ακαθάριστα έσοδα και έξοδα πρέπει να παρουσιάζονται στην ακαθάριστη μορφή τους. Με αυτή την αρχή διευκολύνεται η άσκηση καλύτερου δημοσιονομικού ελέγχου και η διαφάνεια!

Σχόλιο: Όσο για αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όλα είναι διαφανή και τίποτα αδιαφανές!

5.Η αρχή του μη ειδικού προορισμού των εσόδων

Με βάση την αρχή αυτή απαγορεύεται ο εκ τον προτέρων προσδιορισμός των εσόδων για την πραγματοποίηση μιας δαπάνης. Με αυτή την αρχή εξασφαλίζεται η ευελιξία και ο περιορισμός των σπαταλών.

Σχόλιο: Εγώ πιστεύω ότι τα έσοδα έχουν προσδιοριστεί και σε αυτό συμμετέχουν όχι μόνο οι βουλευτές αλλά και οι σύζυγοι αυτών. Έχουν κάνει τη λίστα με τα έξοδα τους για το τρέχον έτος και με βάση τη λίστα αυτή και σε συνδυασμό και με τις δικές τους ανάγκες (αυθαίρετα, βίλλες, αυτοκίνητα) οι βουλευτές κανονίζουν τα έσοδα που πρέπει να έχουν στην τσέπη τους!

6.Ειδίκευση

Η αρχή αυτή περιλαμβάνει την λεπτομέρεια εξειδίκευσης των πιστώσεων, που σημαίνει δέσμευση του φορέα , εξυπηρετεί την διαφάνεια και με αυτόν τον τρόπο γίνονται λιγότερες αυθαιρεσίες και δεν καταχράται δημόσιο χρήμα.

Σχόλιο: όσο πιο αναλυτική λίστα είναι αυτή (των εσόδων ξέρετε…) τόσο περισσότερες SPA- τάλες θα γίνουν.

7.Σαφήνεια

Σχετική με την προηγούμενη αρχή είναι η αρχή της σαφήνειας. Αναφέρονται στους ειδικούς σκοπούς που θα διατεθούν οι πιστώσεις, που θα περιγράφονται με τον πιο λεπτομερή τρόπο.

Σχόλιο: Εδώ θα είναι ξεκάθαρο ποιοι θα τσεπώσουν και πόσα € αναλυτικά!!

8.Ακρίβεια

Η αρχή της ακρίβειας αναφέρεται στο να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ προϋπολογισθέντων και πραγματικών μεγεθών.

Σχόλιο: Τα προϋπολογισθέντα έξοδα είναι μεγάλα και ακόμη μεγαλύτερα είναι τα πραγματοποιηθέντα. Έξοδα που ποτέ δεν αναγράφονται είναι σίγουρα πραγματοποιηθέντα!!

9.Ειλικρίνεια

Η αρχή αυτή αναφέρεται στο να περιγράφονται τα μεγέθη στην πραγματική τους διάσταση για να μην εξυπηρετούνται σκοπιμότητες με την απόκρυψή τους, διότι έτσι διαστρεβλώνεται η εικόνα του προϋπολογισμού.

Σχόλιο: Ουδέν σχόλιο περί ειλικρίνειας!!!!

Αν κάποια , έστω και μια από τις αρχές αυτές τηρούνταν τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα και το βιοτικό επίπεδο πολύ πιο ανεβασμένο! Παιδεία, περιβάλλον, εκπαίδευση, ανεργία, Συντάξεις, βασίζονται σε αυτές τις 9 αρχές!

Τα συμπεράσματα δικά σας!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: