Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Παλαιοί και Νέοι φορολογικοί παράδεισοι!!


Τι είναι ένας φορολογικός παράδεισος??

Είναι ένα ασφαλές λιμάνι του κάθε φυσικού η νομικού προσώπου που πραγματοποιεί κέρδη και θέλει να μην είναι εμφανή στο κοινό, διότι θα φορολογηθεί και αν είναι και μεγάλα ποσά και ο το φυσικό η νομικό πρόσωπο δεν «γεμίζει» το μάτι της εφορίας τότε θα δημιουργηθούν ερωτήματα πόθεν έσχες. Έρχονται λοιπόν με την σειρά τους οι φορολογικοί παράδεισοι που εκεί τα χρήματα- κέρδη είναι ασφαλή και είναι απαλλαγμένα από κάθε ερώτημα , δικαιολογητικό και φυσικά φορολόγηση!


Η χρονιά 2007-2008 ανακηρύσσει νέο πρωταθλητή το ΚΑΤΑΡ στον περσικό κόλπο.

Επίσης ένα ακόμη κρατίδιο που προσελκύει κεφάλαια είναι το Ντουμπάι.

Οι νέοι επίδοξοι πρωταθλητές θα είναι η Τουρκία, το Μεξικό, η Σλοβακία, και το Ισραήλ, χώρες που εξελίσσουν τη φορολογική τους νομοθεσία για να προσελκύσουν να κεφάλαια.

Επίσης η Κίνα κάνει προσπάθειες για να αντλήσει σημαντικό ποσό επενδυτικού κεφαλαίου και να γίνει οικονομικός κόμβος του πλανήτη έχοντας αμβλύνει τις φορολογικές πολιτικές της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι χώρες του περσικού κόλπου όπως τη Μάλτα αποτελούν φορολογικοί παράδεισοι. Ο παλαιότερος όλων των εποχών είναι το Χόνγκ Κόνγκ.


Προσοχή τα παραπάνω δεν αναφέρονται στις χώρες που φιλοξενούν offshore εταιρίες , ούτε για το ύψος της φορολόγησης μονίμων κατοίκων τους. Μιλάμε για τις χώρες που έχουν ανοίξει τα σύνορά τους σε εταιρίες τρίτων χωρών και τις φορολογούν από ελάχιστα ή καθόλου.

Offshore εταιρίες

Είναι εταιρείες αγγλοσαξονικής προέλευσης που γεννήθηκαν στις βρετανικές αποικίες. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πήραν τα πάνω τους και τελευταία η αύξησή τους ακολούθησε ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Είναι εταιρείες που ιδρύονται εκτός συνόρων, επιλέγεται ως έδρα τους μια χώρα με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς αλλά δραστηριοποιούνται και χρηματοδοτούνται από πηγές εκτός της χώρας ιδρύσεώς τους (αλλού δηλαδή είναι η καταστατική τους έδρα και αλλού η πραγματική).

Μια offshore εταιρεία δεν είναι για όλους. Αλλά γι' αυτούς που είναι, αποτελεί μια καλή επιλογή. Γιατί διαθέτει πλεονεκτήματα που άλλες εταιρικές μορφές δεν έχουν, αλλά το εγχείρημα θέλει μεγάλη προσοχή. Δεν προσφέρονται όλες οι χώρες για παράκτιες εταιρείες ούτε και όλες οι χώρες-φορολογικοί παράδεισοι είναι το ίδιο ασφαλείς.

Αυτά τα ολίγα αλλά βασικά αποτελούν το άλφα και το ωμέγα για τους επίδοξους μετόχους παράκτιων εταιρειών, εταιρειών που, όπως λένε οι ειδικοί, παρέχουν πρώτα απ' όλα εχεμύθεια, ανωνυμία, εμπιστευτικότητα, απόρρητο, στοιχεία απαραίτητα για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων της off shore. Επίσης ταχύτητα στην ίδρυση της παράκτιας, ελευθερία στη διαμόρφωση του καταστατικού της, ιδιωτική αυτονομία και ακόμη απόλυτη προστασία του ιδιώτη και της περιουσίας του, καθώς καλύπτονται από το εταιρικό πέπλο. Αλλά εκείνο που κυρίως παρέχει η off shore είναι η χαμηλή ως και μηδαμινή φορολογία. Αυτό είναι το μεγάλο ατού της. Γι' αυτό και συγκεντρώνει τόσες προτιμήσεις.

Στα προσόντα της όμως μπορεί κανείς να προσθέσει και άλλα πολύ σημαντικά. Προσφέρει τη δυνατότητα να αποφύγει κάποιος την εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας (για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και απασχολούν προσωπικό). Η δημιουργία της παράκτιας απαλλάσσει τον επιχειρηματία από την καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και τον εξαιρεί από την ελληνική εργατική ή ασφαλιστική νομοθεσία. Τον προστατεύει από τυχόν δεσμεύσεις (κατασχέσεις) της προσωπικής του περιουσίας και, το βασικότερο, δίδει το δικαίωμα στον μέτοχό της να αποφύγει την καταβολή φόρων για μεταβιβάσεις ακινήτων ή για φόρους κληρονομιάς. Ακόμη και για φόρους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.


Που βρίσκονται οι ήδη υπάρχοντες εταιρίες offshore και οι φορολογικοί παράδεισοι

Φορολογικοί παράδεισοι δεν κρύβονται μόνο στις απομακρυσμένες νήσους του πλανήτη αλλά και εντός των συνόρων της Γηραιάς Ηπείρου. Τα απομονωμένα και απομακρυσμένα νησιά φορολογικών παραδείσων εκτείνονται από τις βρετανικές Παρθένους Νήσους που φιλοξενούν 200.000 παράκτιες εταιρείες ως τη νήσο Γκέρνσι που απέχει μόνο 50 χιλιόμετρα από τις γαλλικές ακτές (έχει 58.000 κατοίκους και είναι τόσο μικρή που ο χάρτης δεν τη γράφει, αλλά και όσοι μένουν σε αυτή δεν χρειάζονται πάντα αυτοκίνητο!)

Μεταξύ των χωρών, που επιλέγονται από πολλούς επιχειρηματίες είναι η Βρετανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Μονακό, αλλά και η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Ιρλανδία, το Μπαχρέιν, οι Βερμούδες, η Κύπρος (Σιγκαπούρη της Μεσογείου την ονομάζουν οι γνωρίζοντες), το Μακάο, η Μάλτα, το Μονακό, η Κόστα Ρίκα, ο Παναμάς, η Λιβερία, το Λιχτενστάιν οι Σεϋχέλλες, τα νησιά Kέιμαν, Ο Άγιος Μαυρίκιος, Σαν Μαρίνο και δεκάδες άλλα κράτη και κρατίδια που μπορεί κανείς να ακούει τα ονόματά τους για πρώτη φορά!!!

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Πληρώνουμε ακριβά τα ελληνικά προϊόντα!



Οι 50 μεγαλύτερες εταιρίες πουλάνε ακριβότερα στην Ελλάδα από ότι στο εξωτερικό. Οι πολιτικοί μιλάνε για πάγωμα τιμών , ξεστομίζει μεγαλόστομες πολιτικές και τις ελληνικές εταιρίες ούτε που τις πήραν χαμπάρι , που έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές.

Κάθε super market διαθέτει στα ράφια του προϊόντα από 1500 προμηθευτές τουλάχιστον. Παίρνοντας όμως την λίστα με τις 50 εταιρίες που έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις και που τις προτιμούν οι καταναλωτές βλέπουμε ότι μόνο αυτές είναι ικανές να ελέγξουν την τσέπη του Έλληνα πολίτη.

Ένα δείγμα Προϊόντων που πωλούνται ακριβότερα στη χώρα μας

Προϊόν

Ελλάδα

Ολλανδία

Ιταλία

Lipton τσάι

2,46

1,66

2,10

Actimel ρόφημα γιαουρτιού

2,49

2,01

2,35

Heineken 330 ml

0,86

0,68

-

Amstel

0,88

0,60

-

Total 500 gr

2,8

2,65

2,20

Nescafe cappuccino

2,96

2,21

2,85

Knorr σάλτσα

1,95

1,81

-

Axe αποσμητικό

1,76

1,55

1,51

Always σερβιέτα

2,59

1,75

2,50

Pampers

5,69

4,69

-


Οι 50 εταιρίες που ελέγχουν την ελληνική αγορά!

  1. Procter & gamble
  2. Coca cola
  3. Nestle
  4. Ελαΐς –Unilever
  5. Friesland
  6. Βουδούρης
  7. ΦΑΓΕ
  8. Unilever
  9. Vivartia
  10. Campina
  11. Hellenic quality foods
  12. Ελγέκα
  13. Υφαντής
  14. Γαλακτοβιομηχανία «Όλυμπος»
  15. Αθηναϊκή ζυθοποιία
  16. Colgate- Palmolive
  17. Kraftfoods
  18. Μέγα προϊόντα ατομικής υγιεινής
  19. Elbisco
  20. Παπαδόπουλος
  21. Γεωργικός πτηνοτροφικός συνεταιρισμός
  22. Bolton
  23. Pekit benziger
  24. Vivartia κατεψυγμένα
  25. Καραμολέγκος
  26. Loreal
  27. Σαράντης
  28. Diageo
  29. Μεβγάλ
  30. Μινέρβα
  31. Creta farm
  32. Pepsico
  33. Νίκας
  34. Μάρβο
  35. Μενεγάτος
  36. Optimia
  37. Ατλάντα
  38. Μέλισσα κικίζας
  39. Γιώτης
  40. Beierdorf hellas
  41. Johnson & Johnson
  42. Tasty foods
  43. Κωτσιόπουλοι
  44. Γερμανός
  45. Καλλιμάνης
  46. Ελληνική βιομηχανία ζάχαρης
  47. Misko
  48. Κατσέλη
  49. Vivartia αρτοποιήματα
  50. Henkel


Τελικά να προτείνω ένα μποϊκοτάζ για να βάλουν μυαλό όλοι που αισχροκερδούν εναντίον μας?? Να πούμε ότι δεν θα προτιμήσουμε τα προϊόντα τους και να πάρουμε τοπικά προϊόντα από τοπικούς προμηθευτές? Να δείτε πως θα βουλιάξουν και ίσως βάλουν μυαλό! Ας πεινάσουμε λίγο δεν πειράζει. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε μιας και δεν περιμένουμε και πολλά από τους ελέγχους και τα μέτρα που προωθούνται!

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Το Υπέροχο Ελληνικό Φορολογικό σύστημα!



Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού φορολογικού συστήματος είναι ότι αυτό συγκροτείται από πολλές και μικρές επιβαρύνσεις που το περιπλέ­κουν και το δυσχεραίνουν. Ένας άλλος παράγοντας που συνδέεται με τη συγκρότηση του ελληνικού φορολογικού συστήματος που το περιπλέκει, είναι το δυσνόητο της φορολογικής νομοθεσίας. Αυτό αφορά τις συνεχείς τροποποιήσεις της από διαφορετικούς φορείς, οι οποίες γίνονται πολλές φορές ad hoc, χωρίς να υπάρχει ένα σύστημα και μια στρατηγική εισπράξεων εσόδων, και βρίσκο­νται σήμερα διάσπαρτες σε πολλά νομοθετήματα, γεγονός που το καθιστά δυσ­νόητο.

Οι ad hoc και συνεχείς αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία, οι οποίες πολλές φορές διενεργούνται από όργανα μη σχετιζόμενα με το Υπουργείο Οικονομικών για την προσκόμιση εσόδων, έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλεί δυσχέρειες, τόσο στους φορολογικούς υπαλλήλους, όσο και στους φορολογουμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις τόσες συχνές αλλαγές. Αποτελεί επίσης φραγ­μό στην ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω της πολυπλοκότητας των διαδικασιών, της γραφειοκρατίας, που επικρατεί, και της αστάθειας του περι­βάλλοντος, που δημιουργεί.

Πέρα από τα παραπάνω προβλήματα, υπάρχει και το ζήτημα της πολυπλο­κότητας των διαδικασιών της εφαρμογής και είσπραξης των φόρων, που αφορά όλες εκείνες τις διαδικαστικές διατάξεις, οι οποίες δεν έχουν εναρμονιστεί μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό κόστος για την είσπραξη των φόρων και το κόστος συμμόρφωσης των πολιτών να είναι υψηλά.

Η πολυπλο­κότητα αφορά:

  • τις διαδικασίες ελέγχου και βεβαίωσης των φόρων και
  • τις διαδικασίες είσπραξης των φορολογικών εσόδων λόγω του πολύπλοκου νομοθετικού πλαισίου και των παθητικών διαδικασιών, που δεν στηρίζο­νται σε συγκεκριμένες στρατηγικές και μηχανισμούς.

Ένα επιπλέον αίτιο της πολυπλοκότητας του ελληνικού φορολογικού συστή­ματος είναι η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, η οποία είναι εκτεταμένη στην χώρα μας. Για τον περιορισμό αυτής έχουν προσδιοριστεί πολλές υποχρεώ­σεις για τους φορολογούμενους, που σημαίνουν πολλά έντυπα και δηλώσεις προς τις φορολογικές αρχές και που οδηγούν σε αυτήν την πολυπλοκότητα. Για παρά­δειγμα, με το ισχύον φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, αυτή η πολυπλοκότητα λειτουργεί και αντίστροφα· οι πολλές διατάξεις και οι συνεχείς αλλαγές του φορολογικού μας συστήματος οδηγούν σε λάθη από άγνοια, γεγονός που δια­μορφώνει έναν ακόμα προσδιοριστικό παράγοντα της φοροδιαφυγής, την φορο­διαφυγή από άγνοια και λάθη.

Οι προτάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έχουν να κάνουν:

  • Με τις απλοποιήσεις της νομοθεσίας και των διαδικασιών των φόρων,
  • Με την καλύτερη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών και στην εκπαίδευση των υπαλλήλων
  • Με την πρόσληψη σχετικών υπαλλήλων αποφοίτων οικονομικών κυρίως σχολών από την μπροστινή πόρτα
  • Με την βελτίωση της ακεραιότητας των ελεγκτικών υπαλλήλων


Οι σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν μέχρι σήμερα στην ελληνική νομοθεσία είναι τα ακόλουθα και συνοδεύονται από τα σχόλιά μου:

Στο φόρο εισοδήματος:

  • Η κατάργηση των εξολογιστικών τρόπων και η υιοθέτηση ενιαίου λογιστι­κού τρόπου για όλες τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' και Γ' κατηγο­ρίας.

Σχόλιο: το «πόθεν έσχες» σε καμία περίπτωση δεν το γλυτώνει ο Έλληνας πολίτης

  • να μην ελέγχονται όλες οι επιχειρήσεις κάθε χρόνο, αλλά να υπάρχει δειγ­ματοληπτικός έλεγχος,

Σχόλιο: όταν κάνει ντου το ΣΔΟΕ μια φορά το… 15μερο ελέγχεσαι…και φυσικά πληρώνεις είσαι δεν είσαι σωστός!

  • περιορίστηκε η χρήση των τεκμηρίων ως αποδεικτικών στοιχείων της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων. Τα τεκμήρια παράβλαπταν την οικονομική δραστηριότητα, έχουν αντίστροφη προοδευτικότητα και υψηλό κόστος διαχείρισης και συμμόρφωσης.

Σχόλιο: περιοριστήκαν τα τεκμήρια, μπήκε όμως η ενιαία φορολογία στους έγγαμους που αν και φορολογούνται χωριστά τα έξοδα είναι πάντα λίγα και τα έσοδα πολλά!

  • καταργήθηκαν ορισμένες εκπτώσεις από το εισόδημα και μετατράπηκαν σε εκπτώσεις από τον φόρο, γεγονός που ενισχύει την προοδευτικότητα του φορολογικού συστήματος.

Σχόλιο: Η έκπτωση από φόρο είναι άμεση. Δηλαδή στο φορολογητέο αφαιρούνται κάποιες δαπάνες ενώ στο εισόδημα αφαιρούνται πριν τη φορολόγηση. Γιατί εγώ κάθε χρόνο πληρώνω περισσότερα δεν έχω καταλάβει!

  • αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο,

Σχόλιο: ναι δηλαδή έγινε 12000 από 10000 που ηταν πέρυσι αλλά προσέξτε μετά ΄το επόμενο κλιμάκιο είναι 2000€ δηλαδή σύνολο 12000 και μετά το επόμενο είναι άλλες 18000με σύνολο 30000€ που σε αυτή την κατηγορία 12000-30000€ ανήκουν όλοι! Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στην φορολογία. Κάθε πέρσυ και καλύτερα δηλαδή λιγότερα να λέμε!

  • απαλλάχθηκε ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων από την υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση γεγονός που απλοποιεί σημαντικά το φορολογικό σύστημα και εξοικονομεί πόρους.

Σχόλιο: Αυτά ισχύουν για όσους δεν έχουν μεταφορικό μέσο και εισοδήματα. Όσοι έχουν όμως αυτοκίνητο που στα περισσότερα νοικοκυριά υπάρχει ένα αμάξι για τον υιό ή την κόρη τότε αν δεν έχει έσοδα από κάποια δουλειά, είναι άνεργος –η με άλλα λόγια, πάλι υποβάλλει φορολογική δήλωση!

Για τον φόρο εισοδήματος έχουν προταθεί και άλλες αλλαγές, οι οποίες θα εφαρμοστούν στα επόμενα έτη, με την βασικότερη να αφορά την υιοθέτηση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή13.


Στο φόρο περιουσίας:

  • αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών-δωρεών και γονικών παροχών με την ενοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, των συντελεστών ενώ αυξήθηκαν τα αφορολόγητα όρια,

Σχόλιο: η Ελλάδα διαθέτει τους υψηλότερους «χαμηλούς» συντελεστές στην ΕΕ, και κάποιες άλλες χώρες δεν έχουν καν αυτό τον φόρο!

  • ελαφρύνσεις στις μεταβιβάσεις των επιχειρήσεων και των μετοχών,
  • απαλλάχθηκαν από τη φορολογία κληρονομιών-δωρεών και γονικών παροχών η αγορά κατοικίας ή οικοπέδου μέχρις ορισμένων ποσών,

Σχόλιο: το αφορολόγητο για γονική παροχή είναι 130000€ ποσό καθόλου μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα

  • αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Σχόλιο: μπορεί να αυξήθηκε αλλά αυξηθήκαν και οι τιμές και κάποιοι δεν το έχουν πάρει χαμπάρι!


Τέλος στους έμμεσους φόρους :

  • καταργήθηκαν πολλά τέλη χαρτοσήμου, ιδιαίτερα όσα παρέβλαπταν την οικονομική δραστηριότητα,

Σχόλιο: ποτέ δεν κατάλαβα γιατι το πλήρωνα!

  • αυξήθηκαν το 2005 οι συντελεστές του ΦΠΑ, από 18% ο ανώτερος σε 19% και από 8% ο μέσος στο 9%,

Σχόλιο: αυτό το μέτρο ειδικά μας οφελεί όλους όταν προβλέπεται στο μέλλον να φτάσει το 21%!

  • μειώθηκε κατά 50% η φορολογία του πετρελαίου, που χρησιμοποιείται στην ενδιάμεση παραγωγή και παρέβλαπτε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων,

Σχόλιο: κάποιοι ξέχασαν την τιμή του πετρελαίου που έχει εκτιναχθεί στα ύψη με τιμή 138€ το βαρέλι και έχουμε ακόμα…

  • απλοποιήθηκε το σύστημα του φόρου με την υποβολή προσωρινών δηλώ­σεων από τους υπόχρεους, γεγονός που μείωσε σημαντικά το δημοσιονο­μικό κόστος.

Σχόλιο: Ταλαιπωρία δηλαδή και απολοποίηση. Πως κάναμε απλοποίηση τα κλάσματα στο σχολείο ? Θυμάστε??


Ερώτημα: μας έχει οφελήσει κάτι από αυτά???? Οι σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις όπως τις ονομάζουν στην έκθεση του Υπουργείο οικονομικών αφορούν και ωφελούν μόνο το κράτος και τους κρατανθρώπους (δική μου λέξη) για να μην πω κάτι χειρότερο!