Σε μια χώρα παράγονται διάφορα αγαθά. Η ποσότητα αυτών των αγαθών που παράγεται σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, συνήθως ένα έτος, είναι ένα καλό οικονομικό μέτρο του βιοτικού επιπέδου μιας χώρας. Η ποικιλία όμως των προϊόντων που παράγονται από τα πιο απλά όπως τρόφιμα, ποτά έως τα πιο σύνθετα όπως Ηλεκτρονική υπολογιστές, συνθετικές ίνες δεν επιτρέπουν την σύγκριση της παραγωγικής ικανότητας μιας οικονομίας από περίοδο σε περίοδο, αν δεν εκφραστούν τα ανόμοια αγαθά προηγουμένως σε μια κοινή μονάδα μέτρησης. Η μετατροπή αυτή γίνεται με την αποτίμηση των προϊόντων αυτών στην αξία τους σε χρηματικές μονάδες. Αν πολλαπλασιάσουμε την ποσότητα ενός προϊόντος με την τιμή του έχουμε την συνολική αξία του σε χρηματικές μονάδες.
Άρα λοιπόν όταν μιλάμε για ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) εννοούμε την συνολική αξία σε χρηματικές μονάδες των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα ένα συγκεκριμένο έτος.
Με την έννοια «εγχώριο» αφορά το εισόδημα που παράγεται μέσα στα πλαίσια μιας χώρας και όχι εκτός αυτής. Με τον όρο τελικά αγαθά θεωρούνται αυτά που αγοράζονται για τελική χρήση και όχι για παραπέρα μετασχηματισμό και επεξεργασία.
Υπάρχει και το Ακαθάριστο Εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) το οποίο αναφέρεται στο εισόδημα που αποκτούν όλοι όσοι ζουν σε μια χώρα (συμπεριλαμβάνονται και οι αλλοδαποί) καθώς και το μέρος του εισοδήματος που οι πολίτες της πχ της Ελλάδας αποκτούν και στο εξωτερικό και το αποστέλλουν στη χώρα. Δεν περιλαμβάνεται το τμήμα του εισοδήματος που δημιουργείται μέσα στη χώρα από τους αλλοδαπούς και το αποστέλλουν στο εξωτερικό.
Τα μειονεκτήματα του είναι ότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτό τον δείκτη τα εξής στοιχεία:
1. Η ποιότητα. Ο δείκτης είναι περισσότερο ποσοτικός παρά ποιοτικός
2. Δεν περιλαμβάνονται τα προϊόντα παραοικονομίας, γιατί πολύ απλά δεν καταχωρούνται πουθενά.
3. Δεν υπάρχει σαφής διάκριση των αγαθών που προορίζονται για κατανάλωση (καταναλωτικά αγαθά) και για επένδυση (κεφαλαιουχικά αγαθά)
4. Δεν περιλαμβάνεται η ιδιοπαραγωγή. Τα αγαθά δηλαδή που παράγει μόνος του ένας ιδιώτης για δικό του σκοπό. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι υπηρεσίες της νοικοκυράς. Οι δουλειές που κάνει στο δικό της σπίτι μία νοικοκυρά, ενώ θα μπορούσε να αμοίβεται αν τις έκανε σε άλλο σπίτι, δεν περιλαμβάνονται στον δείκτη ευημερίας.
Από έτος σε έτος η ευημερία μιας χώρας, με τη βοήθεια αυτού του δείκτη αλλάζει. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχάσουμε και το πληθωρισμό που είναι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές. Το 4,9% που ισχύει για το μήνα Μάιο σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές είναι 4,9%. Άρα λοιπόν για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πόσο η ευημερία μιας χώρας μεταβλήθηκε θα πρέπει να αποπληθωρίσουμε το ΑΕΠ, να βγάλουμε δηλαδή την άνοδο των τιμών από το σύνολο σε αξία των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στη χώρα το τρέχον έτος που πραγματοποιούνται οι αυξήσεις. Έτσι έχουμε μια σαφή εικόνα για το πόσο μεταβλήθηκε το ΑΕΠ.
Αν δει κάποιος στο δρόμο την κ. Σαρρή πείτε της να ρίξει μια ματιά σε αυτό το άρθρο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου