Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Πιέσεις συμφερόντων για... μη μείωση των τιμών!


Περιμένετε οι τιμές των προϊόντων με τα μέτρα που πάρθηκαν να μειωθούν?? Γελιέστε!! Βλέπω στις ειδήσεις την τρομακτική μείωση των τιμών της τάξης του 4 – 5%! Σχεδόν ανύπαρκτη.

Δηλαδή κάνοντας απλά μαθηματικά ένα προϊόν που κοστίζει 2,30 € με την μείωση κοστίζει 2,19 €. Επίσης η μείωση των τιμών κάποιων προϊόντων δεν αντιστοιχούν στο ίδιο ποσοστό. Δηλαδή αν ένα προϊόν κοστίζει 6 € και μειωθεί σε 5 € (διαφορά 1 €) η μείωση αντιστοιχεί σε 16,6% ενώ αν ένα προϊόν κοστίζει 20 € και μειωθεί στα 19 € (πάλι διαφορά 1 €) η μείωση αντιστοιχεί σε 5%! Ο καταναλωτής πιάνεται κοροΐδο κυρίως στις λαϊκές αγορές που φωνάζουν 1 € λιγότερο κλπ. Το θέμα είναι πόσο κοστίζει το είδος αυτό.

Επίσης σε ένα κυριακάτικο δημοσίευμα διαβάζω ότι οι υπουργοί δέχονται πιέσεις από τα καρτέλ!!! Χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές για αύξηση τιμών από εταιρίες που ελέγχουν την αγορά και μι από αυτές τις μεθόδους είναι "η τριγωνική πώληση!" Τι σημαίνει αυτό?? Σημαίνει ότι μια εταιρία φτιάχνει διάφορες εταιρίες στο εξωτερικό όπου επικρατούν και διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές και μετά η μια εταιρία πουλάει στην άλλη, που ουσιαστικά είναι η ίδια, με κέρδος και ο τελικός προορισμός είναι φυσικά η Ελλάδα. Το καλύτερο σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι σβήνει και τα ίχνη της από αυτές τις συναλλαγές γιατί πρόκειται για ενδοεπιχειρησιακές παραδόσεις!

Μια άλλη παρεμφερής μέθοδος είναι αυτή του «δευτέρου χονδρεμπορικού κέρδους». Σύμφωνα με αυτή κάθε χονδρέμπορος έχει βάσει νόμου ένα περιθώριο κέρδους από τις πωλήσεις του. Έτσι οι εταιρίες οι ίδιες ιδρύουν εταιρίες χονδρεμπορικές «μαϊμού» σε άλλη πόλη, στις οποίες δεν φαίνεται το δικό τους όνομα και πουλάν πάλι με τον ίδιο τρόπο στον εαυτό τους (στην πραγματική εταιρία όπου πιθανόν να φαίνεται και το όνομά τους!). εδώ πραγματοποιείται και το πρώτο κέρδος!

Επίσης κομπίνες γίνονται και με τα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου τοπικοί παράγοντες απειλούν ότι δεν θα μπουν τα κατάλληλα προϊόντα στα εμφανή ράφια αν δεν πουληθούν σε κάποιες τιμές!

Όλα αυτά απαιτούν κονέ και κατάλληλες διασυνδέσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που αισχροκερδούν και απειλούν και τους αρμόδιους υπουργούς! Ένα πράγμα θα πω, ότι πολλοί είναι αυτοί που για να εκλεγούν σε μια πόλη ή περιφέρεια και είναι σχετικά καινούργιοι έχουν από πίσω τους ένα μεγάλο σπόνσορα με εξουσία και χρήμα και με τον τρόπο που «ανέβηκε» ο πολιτικός με τον ίδιο τρόπο θα «κατέβει»!! Δυστυχώς ο Έλληνας, ο λεφτάς αγοράζει τα πάντα. Αν απειλείσαι να χάσεις τη θέση σου και πιθανόν και άλλα πράγματα πιο πολύτιμα τότε υποχωρείς… Άρα λοιπόν μην περιμένετε να γίνει κάτι σημαντικό στις τιμές και γενικότερα σε αυτή τη χώρα όπου το συμφέρον έρχεται πάντα πρώτο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: