Πέρα από τη διάκριση της ανεργίας σε εκούσια (όταν ο εργαζόμενος επιλέγει οικιοθελώς να µην αποδεχθεί µια θέση εργασίας σε ένα δεδομένο επίπεδο µισθού) και ακούσια (όταν ο εργαζόμενος θα αποδεχόταν µια θέση εργασίας στο δεδομένο επίπεδο µισθού που επικρατεί αλλά δεν µπορεί να βρει µια θέση εργασίας), διακρίνουμε την ανεργία σε:
1. Ανεργία Τριβής:
Η ανεργία τριβής οφείλεται στο χρονικό διάστηκα που µμεσολαβεί όταν ένας εργαζόμενος µετακινείται από µια δουλειά σε µια άλλη. Οφείλεται στο γεγονός ότι η εγκατάλειψη µιας θέσεως εργασίας και η ανεύρεση µιας άλλης δε γίνεται αυτόματα. Περιλαμβάνει τα άτομα που µετακινούνται από µια θέση εργασίας σε άλλη, καθώς και τα άτομα των οποίων τα φυσικά ή διανοητικά χαρακτηριστικά τα καθιστούν ανίκανα για εργασία.
2. ∆οµική ή ∆ιαρθρωτική Ανεργία
Οφείλεται στην αναντιστοιχία µεταξύ των εργασιακών δεξιοτήτων και προσόντων που διαθέτουν οι άνεργοι από τη µια µεριά και των απαιτήσεων των εργοδοτών για συγκεκριµένες δεξιότητες και προσόντα από την άλλη. Αν και υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας, δεν µπορούν να πληρωθούν, λόγω αναντιστοιχίας µεταξύ των προσόντων των υποψηφίων και των απαιτήσεων των εργοδοτών, που οφείλεται σε διαρθρωτικές µεταβολές που συµβαίνουν στο οικονοµικό σύστηµα, όπως οι τεχνολογικές καινοτοµίες.
3. Ανεργία λόγω Ανεπάρκειας της Ζήτησης
Πρόκειται για την κευνσιανή ανεργία που παρουσιάζεται όταν η συνολική ζήτηση πέφτει και οι τιμές και οι µμισθοί δεν έχουν προσαρμοστεί για να επαναφέρουν την οικονομία σε πλήρη απασχόληση.
4. Εποχιακή ανεργία
Η ανεργία που δημιουργείται σε διάφορες εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι για παράδειγμα έχουμε μείωση αυτής της μορφής της ανεργίας γιατί η τουριστική περίοδος μιας χώρας όπως η Ελλάδα, κυρίως τα καλοκαίρια πάντα απορροφά εργατικό δυναμικό.
Πέρα από κλασικές μορφές ανεργίας υπάρχουν και οι ακόλουθες:
5. Ανεργία μη αρέσκειας προϊσταμένου
Όταν το αφεντικό της εταιρίας που θέλουμε να εργαστούμε δεν πληρεί τις προϋποθέσεις και δεν μας αρέσει είτε εξωτερικά είτε από την συμπεριφορά του. Σε πολλές περιπτώσεις συναντούμε ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από διαχείριση και στάθηκαν τυχεροί φτιάχνοντας μια εταιρία επειδή υπήρχε το ανάλογο κεφάλαιο. Αυτοί λοιπόν οι οι χειρότεροι διευθυντές. Μετά το πέρας της απίστευτης συνέντευξης ο εργαζόμενος ακόμη και να τον καλέσουν εν πρόκειται να πάει!
Βέβαια υπάρχει και η πιο Lite εκδοχή κι αυτή αφορά περισσότερο τις γυναίκες. Να απορρίψουν έναν προϊστάμενο επειδή δεν είναι εμφανίσιμος!
6. Ανεργία αναξιόπιστου γνωστού
Όταν ο άνεργος βλέπει στην ίδια εταιρία να εργάζεται ένα γνωστό πρόσωπο και οι γνώσεις που διαθέτει δεν είναι σχετικές με τις δικές σας, φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να εργαστεί ο υποψήφιος στην ίδια εταιρία με αυτόν. Αυτός είναι άσχετος δηλαδή με το αντικείμενο αλλά παρόλα αυτά , ο υποψήφιος θα τον έχει προϊστάμενο και θα εκτελεί τις υπέροχες εντολές του και φοβερές και τρομερές ιδέες του, αν υπάρχουν…
7. Ανεργία ψίχουλων
Όταν κατά την διάρκεια της συνέντευξης , ο αρμόδιος προϊστάμενος μας αναφέρει τις υπέρογκες υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην εταιρία, το τρελό ωράριο που θα πρέπει να τηρούμε και πέραν αυτών δεν μας δίνει ούτε το βασικό μισθό επιδεικνύοντας τον ιδιωτικό κανονισμό της εταιρίας, αγνοώντας φυσικά τους κατώτατους μισθούς της επιθεώρησης εργασίας!
8. Ανεργία υπόσχεσης πρόσληψης
Όταν μας λέει ο αρμόδιος προϊστάμενος ότι θα μας πάρει στην εταιρία δοκιμαστικά (πχ 10 ημέρες) και μετά θα ακολουθήσει πρόσληψη, η οποία δεν γίνεται ποτέ με αποτέλεσμα μέσα στο μήνα ο υποψήφιος να μείνει και πάλι άνεργος!
9. Ανεργία σεξουαλικής παρενόχλησης
Σύμφωνα με αυτή τη μορφή ο εργαζόμενος-η δέχεται πιέσεις σεξουαλικού περιεχομένου από τον/ την προϊστάμενο-η του, με αποτέλεσμα ένα δεν ενδώσει ο εργαζόμενος-η να βρεθεί στο δρόμο προς τον ΟΑΕΔ! Φυσικά αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται έντονα στο γυναικείο νεοπροσληφθέν προσωπικό.
10. Ανεργία βίσματος
Όταν ο εργαζόμενος έχει βρει μια θέση με το σπαθί του και ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά του ένα πολλά υποσχόμενο κονέ με αποτέλεσμα αφού παραιτηθεί ο εργαζόμενος από τη 1η του δουλειά να περιμένει αιωνίως τη 2η!
Μια άλλη εκδοχή είναι ο άνθρωπος- βύσμα να είναι κάποιο σημαντικό πρόσωπο εταιρίας ή της ίδιας της πόλης (πχ δήμαρχος, νομάρχης κλπ) και η δουλειά να απαιτεί να γίνονται λαμογιές με την δική σου φυσικά υπογραφή και σύνεση! Αυτά ο εργαζόμενος τα μαθαίνει μετά την παραίτησή του από την 1ηη του εργασία, γιατί καταλαβαίνετε τι στόμα ευγενικό έχουν τέτοιου είδους βύσματα. Τα καλά νέα έρχονται κατόπιν εορτής!
11. Ανεργία απαράδεκτου εργασιακού περιβάλλοντος
Πολλοί νεοπροσληφθέντες έχουν το εξής παράπονο το οποίο διστάζουν να πουν με την πρώτη ευκαιρία. Στις μικρότερες εταιρίες για παράδειγμα, όπου δεν υπάρχει κανονισμός καπνίσματος και γενικότερα δεν υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί, καπνίζουν όλα τα στελέχη και ο υποψήφιος δεν μπορεί να εργαστεί από το πολύ ντουμάνι! Σε άλλες εταιρίες κάνουν φοβερή οικονομία όπως για παράδειγμα τη θέρμανση, την οποία ανάβουν μόνο όταν έρχεται κάποιο σημαντικό πρόσωπο για έλεγχο ή ένας επισκέπτης και μελλοντικός πελάτης της εταιρίας! Ο υποψήφιος κάτω από συνθήκες παγετού αδυνατεί να ανταπεξέλθει με αποτέλεσμα κάποια ημέρα να επισκεφθεί το γραφείο του διευθυντή να εκφράσει τα παράπονά του και φυσικά την απάντηση από μη γενναιόδωρους διευθυντές την ξέρουμε όλοι…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου