Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Στη θάλασσα δεν αστειευόμαστε!!!


Όλοι μας όταν θέλουμε να κάνουμε μπάνιο αναζητούμε μια καθαρή θάλασσα. Πολλές φορές η θάλασσα αυτή δεν είναι ήρεμη και έχει πολλή κύμα που σημαίνει ότι οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι καθώς και τα παιδιά να προσέχουν περισσότερο! Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που πρέπει να κάνουμε πίσω και να μην μπούμε στον πειρασμό να κολυμπήσουμε στα κύματα!

Ας ξεκινήσω από τους γηραιότερους. Αυτό που γίνεται είναι να προσπαθούν να μπουν σε κυματώδης θάλασσα και όταν τα καταφέρουν δεν μπορούν να βγουν έξω! Αφού δεν διαθέτεις αντοχές τι θέλεις να μπεις να κολυμπήσεις?? Η απάντηση είναι «διακοπές ήρθα να μην κάνω ένα μπάνιο?? 5 μέρες όλο κύμα έχει!!» δε λέω σωστό κι αυτό αλλά ας ελπίσουμε να μην είναι το τελευταίο! Η καλύτερα αν θέλεις να κάνεις μπάνιο μείνει εκεί που σκάει το κύμα! Εκεί κινδυνεύεις λιγότερο έως καθόλου αν είσαι έξω έξω.

Μετά έχουν σειρά οι ενήλικοι που μπαίνουν χωρίς να υπολογίσουν τα παιδιά ακόμα και το ίδιο τους τον εαυτό. Τι θέλω να πω με αυτό. Υπάρχουν κάποιοι που πριν μπουν στη θάλασσα έχουν πιει 5-6 τσίπουρα, ή 3-4 μπύρες, έχουν φάει τον άμπακα και μετά θέλουν βουτήξουν στα κύματα! Πόσο σίγουρος είσαι ότι θα τα καταφέρεις με 5 κιλά φαγητό στην κοιλιά?? Μετά βλέπεις ότι δεν τα καταφέρνεις φωνάζεις σε βοήθεια τον ναυαγοσώστη (ο οποίος είναι ένας πιτσιρίκος) και αν εσύ είσαι λίγο παραπάνω από τα κιλά του μην περιμένεις να σε βγάλει έξω!!! Έπειτα κάποιοι βουτούν, δεν δίνουν σημασία στα παιδιά τους που συνήθως ακολουθούν τον μπαμπά τους και βουτούν κι αυτά. Κι ύστερα λένε πως φταίει ο φονιάς!!!!

Το άλλο που είδα φέτος??? Είδα μητέρα να πιέζει το παιδί της να μπει στη κυματώδης θάλασσα με τη δικαιολογία ότι δεν θα ξανακατέβουν για μπάνιο σύντομα! Το έπαιρνε από το χεράκι και το παιδί δεν ήθελε! (ήταν πιο έξυπνο και είχε αντιληφθεί τον κίνδυνο!!). Τι κόσμος υπάρχει!

Τέλος τα παιδιά δεν μπορείς να τα ρίξεις ευθύνες γιατί πολύ απλά ευθύνεται ο γονιός όποιος κι αν είναι αυτός. Άλλα καλοκαίρια υπήρξε γονιός που έπαιρνε αγκαλιά το παιδί, μετά δεν μπορούσαν να βγουν, έδινε το παιδί στο ναυαγοσώστη και αυτός έβγαινε λιπόθυμος! Τι σου φταίει το άμοιρο το παιδάκι και το παίρνεις μαζί σου στο θάνατο???

Επειδή κατάγομαι από μέρος του Πηλίου που βλέπει το Αιγαίο πέλαγος έχω δει πνιγμούς αρκετούς. Κάποτε δεν υπήρχαν ναυαγοσώστες πήγαιναν οι ντόπιοι με τα σωσίβια που είχαν διακοσμητικά στα μαγαζιά τους. Χάθηκαν αρκετοί άδικα! Κάθε χρόνο 2 με 3 πνιγμούς. Επίσης τα κύματα ήταν πολύ πιο μεγάλα. Τώρα λόγω λιμανιού και καιρικών συνθηκών είναι μικρότερα αλλά δεν παύουν να είναι θανατηφόρα.

Μην παίζετε με την ζωή σας!! Μην επαναπαύεστε με την παρουσία ναυαγοσώστη! Συμμορφωθείτε με τις υποδείξεις του και μην κάνετε του κεφαλιού σας! Η θάλασσα δεν αστειεύεται!

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Οι σπαγγοραμένοι…λεφτάδες!


Όλοι μας ή τουλάχιστον πολλοί από μας βλέπουμε ακριβά αυτοκίνητα και ζηλεύουμε. Ακούμε την περιουσία των άλλων και τρελαινόμαστε. Λοιπόν αυτοί οι «νεόπλουτοι» είναι αυτοί που δεν ξέρουν να περνούν καλά και οι τσέπες τους έχουν καβούρια τεραστίων διαστάσεων!! (καβουρομάνες τις λέμε εδώ!)

Ένα από τα άσχημα χαρακτηριστικά που έχουν είναι ότι κάνουν συνέχεια παρατηρήσεις και κατακρίνουν γενικώς τα δρώμενα. Δεν μου αρέσει το ένα, δεν μου αρέσει το άλλο. Άκουγα μια κουβέντα τις προάλες για αμάξια και ο λεφτάς ήθελε να δείξει ότι δεν του αρέσουν τα ακριβά αυτοκίνητα γιατί κάποια είναι μεγάλα και δεν χωρούν να παρκάρεις άλλα ότι δεν βρίσκεις ανταλλακτικά στην επαρχεία κλπ. Ο υιός του κυρίου τον 15αυγουστό κυκλοφορούσε με μια AUDI S6! Προφανώς ο υιός δεν θα έδωσε σημασία στην κουβέντα του πατέρα του!

Επίσης είδα άγνωστους με ακριβά αυτοκίνητα και ακριβό look να ζητούν δωμάτιο και να τους ξινίζει η τιμή του δωματίου. Τους φάνηκε ακριβό 40€ δωμάτιο και κάνανε και παζάρια! Έλεος ρε παιδιά. Με BMW Μ3 θέλεις και καλύτερη τιμή? Άλλη συμπεριφορά περίμενα. Αλήθεια τέτοια αυτοκίνητα στην λαϊκή τα βρίσκω?? Θα ρωτήσω κανένα μαύρο… όλα γίνονται σήμερα!

Τυχαίνει να συναλλάσσομαι με τέτοιους ανθρώπους και ξέρω ότι έχουν ΤΑ λεφτά! Αν δείτε όμως τι παραγγέλνουν και τι τζίρο κάνουν δεν θα το πιστέψετε. Και δεν είναι μόνο αυτό απλά σου τι σπάει το γεγονός ότι δεν έχουν τι διάθεση να πληρώσουν! Τι θέλω να πω με αυτό. Ας πούμε ότι δυο άτομα πίνουν τσίπουρα (όχι πολλά κανά δυο) και μετά ζητούν τον λογαριασμό. Ο ένας που το έχει το χρήμα ψάχνει, ψάχνει και βρίσκει το μεγάλο χαρτονόμισμα αφού ο άλλος το έχει βρει και κάνει την κίνηση να πληρώσει!! Αυτό λέγετε εσκεμμένη καθυστέρηση!! Επίσης αν το βρει τότε θα έρθει η ώρα που θα διψάσει και θα θέλει να πιει νεράκι του θεού και όση ώρα πίνει νερό και με το άλλο χέρι κρατάει το χαρτονόμισμα, όχι μόνο δεν κάνει καμία κίνηση να το δώσει στον σερβιτόρο αλλά πάλι εσκεμμένα περιμένει τον άλλον να κάνει την κίνηση να πληρώσει! Αυτό λέγετε τραβάτε με κι ας κλαίω, να τα κάψω τα λεφτά μου σου το λέω!

Νεόπλουτο φιλαράκι αν δεν έχεις διάθεση να πληρώνεις ΜΗΝ πληρώνεις και σταμάτα να παίζεις θέατρο ψάχνοντας τάχα μου να βρεις το χρήμα. Ούτε να προτείνεις τάχα μου να ζητήσεις το λογαριασμό γιατί τα ξέρουμε τα νέα. Σκυλί που γαβγίζει δεν…πληρώνει!! Κράτα τα λεφτά σου για σένα και καλύτερα θα ήταν να ξυπνήσεις και να μην εκμεταλλεύεσαι τον άλλον! Καλύτερα κάτσε στη σπιταρόνα σου και στην πισίνα σου και κάνε και μια βουτιά να συνηθίσεις!

Τελικά μόνο οι απλοί άνθρωποι ξέρουν να περνούν καλά και είναι πραγματικοί ανοιχτοχέρηδες!

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Εγω κερνάω, εγώ πληρώνω, δε δίνω λόγο σε κανένα...


Βλέπω διάφορους πελάτες όταν είναι μεγάλη παρέα να μαλώνουν για θέματα πληρωμής! Όχι εγώ θα πληρώσω! Μα τι λες τώρα δικά μου είναι αυτά, σε παρακαλώ, και τέτοια. Συγκεκριμένα είναι κάποιοι πελάτες που υποτίθεται ότι είναι οικονομικά ευκατάστατοι με ακίνητα και κινητά, μαζεύονται με την 8μελή παρέα τους σε ένα μαγαζί και εκεί που περιμένεις να σου κάνουν έναν ικανοποιητικό τζίρο (πχ 3€ ας πούμε το κάθε είδος έχουμε ένα σύνολο περίπου 24 €) ο λογαριασμός με τα βίας αγγίζει τα 8€!!! Κάποιοι δεν παίρνουν, άλλοι ζητούν ένα ποτήρι νερό και τέτοια!! Το θέμα είναι ότι σκοτώνονται για το ποιος θα πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 8€! Όταν όμως είσαι σε κάποιο εστιατόριο και έρθει ο λογαριασμός 50€ τότε δεν υπάρχει αυτός ο τσακωμός. Με το που λέει κάποιος «δικά μου είναι αυτά», η κουβέντα κλείνει με ένα απλό ευχαριστώ και τουμπεκί! Δεν θα κάνει ο άλλος τον κόπο να μαλώσει ή να πληρώσει 50€, οι καιροί είναι δύσκολοι!

Επίσης όταν είσαι σε μια μικρή παρέα ίσως να έχεις πιαστεί κι εσύ κοροΐδο με το να πληρώνει κάποιος άλλος τους καφέδες επειδή έχει 50ευρω χαρτονόμισμα και το δίνει επειδή θέλει να το χαλάσει. Αν δοκιμάσεις να του δώσεις τα χρήματα που αναλογούν σε αυτό που έχεις πάρει, θα λάβεις μια απάντηση τύπου: «πληρώνω εγώ τώρα κι εσύ πληρώνεις το βράδυ!» Ουσιαστικά τι έχει γίνει εδώ?? Πλήρωσε τον καφέ σου που κοστίζει 3€ κι εσύ πληρώνεις το βραδινό του ποτό (καφέ δεν θα πάρεις βραδιάτικα) 7€. Ωραίος ??

Το κέρασμα δυστυχώς σήμερα δεν γίνεται επειδή το αισθάνεται πραγματικά κάποιος. Γίνεται με αντάλλαγμα. Ο άλλος από αυτό το κέρασμα περιμένει κάτι από εσένα. Να τον κεράσεις κι εσύ, να τον περιποιηθείς εκεί που πρέπει, ίσως να του κάνεις καμία «περίεργη» εξυπηρέτηση και όχι πολύ μακριά στο χρόνο γιατί μετά υπάρχουν και παρεξηγήσεις. Πρέπει να γίνει αμέσως μετά την επόμενη συνάντηση που μπορεί να είναι είτε σε μια μέρα είτε σε έξι μήνες!

Επίσης το κέρασμα πρέπει να γίνεται πάντα σε ολόκληρο και όχι για μέρος του λογαριασμού για να είσαι εντάξει με τους υπόλοιπους. Σε μια παρέα τις περισσότερες φορές όταν αποφασίσεις να πληρώσεις παίρνει η μπόρα και τους υπόλοιπους γνωστούς ή αγνώστους που παρεβρίσκονται. Εντάξει υπάρχουν και περιπτώσεις που λες ότι εγώ θα πληρώσω και το ποτό του φίλου μου και της κοπελιάς που συνοδεύεις και πρέπει αυτό να το συνοδέψεις με μια καλή δικαιολογία για τους υπόλοιπους. (Δεν αναφέρομαι στα ζευγάρια που πληρώνει ένας από τους δύο αλλά σε περιπτώσεις που πληρώνεις και για παραπάνω άτομα).

Το ζήτημα είναι ότι κάποια πράγματα δεν τα βλέπεις όταν τα κάνεις εσύ ο ίδιος παρά μόνο όταν γίνεται από κάποιους άλλους και τυχαίνει εκείνη τη στιγμή να είσαι ο παρατηρητής! Είναι ένα καλό μάθημα savoir vivre για όλους αρκεί να έχεις την τύχη να συμμετάσχεις σε τέτοιες ή παρόμοιες περιπτώσεις!

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Όλα για μια θέση πάρκινγκ!


Σε όλα τουριστικά μέρη που όλοι πλέον βρίσκονται σε διακοπές, πέρα από την ακρίβεια των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για την μεταφορά του οχήματος υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα! Το πάρκινγκ! Μια θέση την σήμερον ημέραν είναι δυσεύρετη και κυρίως τώρα το καλοκαίρι στα τουριστικά μέρη. Επειδή τυχαίνει να εργάζομαι σε τουριστική περιοχή βλέπω καθημερινά διάφορα ευτράπελα που γίνονται για μια θέση πάρκινγκ.

Ξεκινάμε με τα πάρκινγκ των καταστημάτων που κάποιοι βγάζουν ταμπέλες για να εξασφαλίσουν είσοδο στο κατάστημά τους. Ο ένας (ο Α ας τον ονομάσουμε) έχει μεγάλη κουζίνα και κατεβάζει δυο ταμπέλες με τιμοκαταλόγους. Ο διπλανός ( ο Β) που δεν έχει ποικιλία δεν κατεβάζει καθόλου ταμπέλα. ας υποθέσουμε ότι και οι δύο καταστηματάρχες διαθέτουν δωμάτια και μόλις αδειάσει μια θέση μπροστά από το κατάστημα του Β, ο Α βάζει μια καρέκλα. Τι πρέπει να κάνει ο κάθε υποψήφιος πελάτης που βλέπει την καρέκλα? Ο Β πως πρέπει να αντιδράσει? Αυτό που γίνεται είναι ότι κάποιος πελάτης θα βγει και θα πετάξει τις καρέκλες και θα βάλει το αμάξι του. Για μένα έχει δίκιο γιατί κανένας δεν μπορεί με την χρήση καρεκλών να εμποδίζει τις ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ! Μετά από αυτή την πράξη, θα βγει ο Α και θα πει ότι δεν μπορεί να παρκάρει εκεί και θα χρησιμοποιήσει διάφορες φτηνές δικαιολογίες. Ο Β θα αντιδράσει και θα υποστηρίξει ότι δεν είναι σωστό να βάζει ο Α καρέκλες μπροστά από το κατάστημά του, να βγάλει τις ταμπέλες με τους καταλόγους και να βάλει εκεί τα αυτοκίνητα των πελατών του αν θέλει. Μετά επακολουθεί καυγάς, φωνές κατά τα γνωστά πρότυπα! Το πρόβλημα σε αυτά τα τουριστικά μέρη ξεκινάει από την ανεπάρκεια των θέσεων πάρκινγκ και τα συμφέροντα του δημάρχου! Μπορεί ο Α να κατεβάσει ταμπέλες και να πιάνει πολύτιμες θέσεις πάρκινγκ? Εγώ θα του δώσω ένα δίκιο, πρέπει να υπάρχει έστω μια απαγορευμένη διαγράμμιση μπροστά στην είσοδο του καταστήματος για ευνόητους λόγους…όσο για τις καρέκλες αυτό κι αν απαγορεύεται!!

Οι καρέκλες στην πολυτελή τους έκδοση είναι γλάστρες! Αυτές μπαίνουν ανά ζευγάρια για να κρατήσουν μια ή και δύο θέσεις πάρκινγκ. Όταν τις βλέπει ο υποψήφιος οδηγός δεν μπαίνει στον κόπο να κουβαλήσει γλάστρες! Αν εμφανιστεί τώρα κάποιος που έχει τη διάθεση να τις μετακινήσει τότε θα ακουστεί η υπερφανταστική δικαιολογία: περιμένω αυτοκίνητο για να ξεφορτώσει! Από τις πιο χαζές δικαιολογίες. Αν κοιτάξεις το οίκημα που προσπαθείς να παρκάρεις θα διαπιστώσεις ότι είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια, τραπέζια δεν υπάρχουν, όπως και ταμπέλα με ονομασία, οπότε το αυτοκίνητο τι θα ξεφορτώσει?? ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ?? Η μήπως σεντόνια και μαξιλάρια για να κοιμηθείς με τις αλλοδαπές???

Οι γνωστοί είναι αυτοί που κάνουν την χειρότερη ζημιά! Βάζουν το αμάξι τους έτσι ώστε να καταλαμβάνουν 2 θέσεις πάρκινγκ. Το βάζουν με αυτόν τον τρόπο τον αμάξι τους για να έχουν μια έξτρα θέση σε περίπτωση που κάποιος φίλος αποφασίσει να έρθει κι αυτός. Ε να μην έχει μια θεσούλα βρε αδερφέ??

Τις προάλλες ένα ζευγάρι έψαχνε μια θέση πάρκινγκ και για καλή τους τύχη λίγο πιο πέρα κάποιος έφευγε. Πάει η κοπέλα να πιάσει τη θέση. Μετά από 5 λεπτά αναμονής (ο οδηγός ανέβαζε τα πράγματα στο δωμάτιο)φτάνει ένας άλλος ,ανάβει αλάρμ και προσπαθεί να μπει στη θέση. Η κοπέλα ευγενικά του λέει ότι περιμένει αμάξι. Ο οδηγός όμως του άλλου αμαξιού ισχυρίζεται ότι μετά από αυτόν ήρθε για την θέση και ότι δεν την είδε να περιμένει! Φωνές, κακό, κατεβαίνει και ο οδηγός του πρώτου αμαξιού που ήταν με την κοπέλα και πιάστηκαν στα χέρια! Τελικά η κοπέλα κέρδισε τη θέση (με τη βοήθεια κάποιων περαστικών που την υποστήριξαν) και ο φίλος της κέρδισε μερικές μπουνιές! Έτσι καταντήσαμε!

Το καταπληκτικό από όλα ήταν ένα παρκάρισμα που είχε κάνει ένας ντόπιος και κρίμα που δεν το έχω βγάλει φωτογραφία ( δεν είχα πάρει κινητό μαζί μου)! Κάποιος ντόπιος λοιπόν, επειδή δεν έβρισκε θέση πάρκινγκ άφησε το 4χ4, κάθετα στο δρόμο. Δηλαδή μεταξύ δυο αυτοκινήτων υπήρχε ένα κενό, αλλά δεν χωρούσε να μπει αυτοκίνητο, το γύρισε κάθετα, ανέβηκε το πεζοδρόμιο και η μούρη του αμαξιού εξείχε στη μέση του δρόμου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όχι μόνο εμπόδιζε την διέλευση των πεζών αλλά και του λεωφορείου, που όταν έφτασε η ώρα να περάσει είχε σταματήσει όλη την κίνηση, όλοι κορνάρανε και ο οδηγός είχε πάει για μπάνιο! Έτσι…

Για μένα σίγουρα οι καταστηματάρχες στα τουριστικά μέρη έχουν μια μεγάλη μερίδα ευθύνης για το πάρκινγκ, αλλά εδώ που τα λέμε φταίμε κι εμείς λίγο. Στο κάτω κάτω δεν αξίζει να χαλάμε τη διάθεσή μας και τις διακοπές μας για μία θέση! Σίγουρα δεν αρέσει σε κανέναν να μας πιάνουν κοροΐδα και να μας το παίζουν έξυπνοι αλλά εμείς είμαστε τα λεφτά και η εξυπνάδα που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην πατήσουμε ποτέ στο μαγαζί τους!

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Οι αλλαγές στον Αγορανομικό Κώδικα


Ορισμένες από τις παραβάσεις του αγορανομικού κώδικα θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο.

- Η είσπραξη από χονδρική ή λιανική πώληση ή παροχή υπηρεσίας ποσού που υπερβαίνει την κανονική τιμή το πρόστιμο θα είναι το 2% επί του κύκλου εργασιών για το τελευταίο 12μηνο ή 5000€ ανά προϊόν ή υπηρεσία αν δεν μπορεί να υπολογιστεί ο κύκλος εργασιών.

- Η ελλιπής στάθμιση ή μέτρηση κατά την πώληση προϊόντος (πχ. στην παράδοση καυσίμων), τιμω­ρείται μόνο με διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000ευρώ.

- Η κατοχή ψευδών οργάνων μέτρησης, η με­ταχείριση οργάνων μέτρησης άλλων από τα κα­τά νόμο προβλεπόμενα, η αποποίηση μέτρη­σης ή ζύγισης, τιμωρείται με διοικητικό πρόστι­μο ως εξής: ποσοστό 2% επί του κύκλου εργα­σιών του τελευταίου 12μήνου, που πραγματο­ποιήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο πώλησης που διαπιστώθηκε η παράβαση, ή 10.000 ευρώ, αν δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί ο α­νωτέρω κύκλος εργασιών.

- Η απαίτηση ή είσπραξη τιμήματος υψηλότε­ρου εκείνου που αναγράφεται στις πινακίδες, τιμοκαταλόγους και τιμολόγια (π.χ. σε καταστή­ματα μαζικής εστίασης, σούπερ μάρκετ, κλπ.), τιμωρείται μόνο με διοικητικό πρόστιμο ως ε­ξής: 1.000 ευρώ, όταν η παράβαση διαπιστώ­νεται σε ένα είδος, 2.000 ευρώ ανά είδος, ό­ταν η παράβαση διαπιστώνεται σε 2 έως 5 δια­φορετικά είδη, 3.000 ευρώ ανά είδος, όταν η παράβαση διαπιστώνεται σε 6 έως 10 διαφορετικά είδη και 4.000 ευρώ ανά είδος, όταν η παράβαση διαπιστώνεται σε περισσότερα από 10 διαφορετικά είδη.

- Η μη κατοχή και μη έκδοση τιμολογίων αγοράς και πώλησης, καθώς και η μη επίδειξη τιμολογίου στα ελεγκτικά όργανα που θα το ζητήσουν, τιμωρείται μόνο με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

- Για στέρηση ενδεικτικών πινακίδων, με την α­ναγραφή του είδους, της ποιότητας, της προέ­λευσης και της τιμή πώλησης αυτού, το ύψος του διοικητικού προστίμου αναπροσαρμόσθηκε από τα 350 ευρώ στα 500 ευρώ.

Επιπλέον, με τον νέο νόμο, ορισμένες παρα­βάσεις του Αγορανομικού Κώδικα θα τιμωρού­νται πλέον, εκτός από την άσκηση ποινικής δίω­ξης και με διοικητικό πρόστιμο. Ενδεικτικά, α­ναφέρονται οι εξής παραβάσεις: η άρνηση ή η ανακριβής παροχή πληροφοριών προς το κατα­ναλωτικό κοινό και τις ελεγκτικές αρχές, τιμωρείται και με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ , ή παρεμπόδιση ελέγχου, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5000€, η παραποίηση ή νόθευση ειδών βιοτικής ανάγκης πλην τροφίμων, που προορίζονται για εμπορία, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 15000€. Ειδικά για τα προϊόντα πετρελαιοειδών το πρόστιμο είναι 30000€.

Η κατοχή προς εμπορία ή πώληση τροφίμων μη ασφαλών, ακατάλληλων για κατανάλωση και επιβλαβών για την υγεία, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο από 2000€ έως 200000€.

Τα πρόστιμα έως 2000€ επιβάλλονται από τα αρμόδια διοικητικά όργανα, ενώ για για πρόστιμα άνω των 2000€ με απόφαση νομάρχη.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Ο δεκάλογος της ακίνδυνης ηλιοθεραπείας.


Κάθε χρόνο ακούμε προειδοποιήσεις για τον ήλιο και τις επιπτώσεις του. Δεν χρειάζεται πανικός γιατί με λίγη προσοχή μπορούμε να προστατευθούμε και να μην εκτεθούμε σε κίνδυνο.

1) αποφύγετε τις να κάνετε ηλιοθεραπεία τις ώρες 12:00 έως 16:00. αυτές οι ώρες είναι οι πιο επικίνδυνες αλλά γενικά χρειάζεται πάντα να βάζετε αντηλιακό.

2) Τα αντιηλιακά που κυκλοφορούν περιέχουν χημικές ουσίες που είτε απορροφούν την ακτινοβολία είτε την αντανακλούν.

3) Το αντηλιακό θα πρέπει να απορροφά εκτός από τις ακτίνες Α και τις ακτίνες Β. πολλά αντηλιακά προσφέρουν προστασία μόνο για τις ακτίνες Α

4) Το δέρμα χρειάζεται προστασία ακόμα κι όταν έχει μαυρίσει. Το μαυρισμένο δέρμα μπορεί να απορροφά το 90% των ακτινών Β, αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με τις ακτίνες Α.

5) Η επάλειψη πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν και να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ώρες.

6) Αν το αντηλιακό δεν είναι αδιάβροχο, τότε θα πρέπει να γίνεται νέα επάλειψη κάθε φορά που βγαίνετε από την θάλασσα και όταν ιδρώνετε.

7) Τα αντηλιακά είναι απαραίτητα για αυτούς που προτιμούνε το βουνό από τη θάλασσα!. Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο τόσο μεγαλύτερη είναι και η απορρόφηση της ακτινοβολίας από την ατμόσφαιρα.

8) Το αντηλιακό είναι απαραίτητο και στη σκιά. Οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στην θάλασσα και στην άμμο και μπορούν να σας εντοπίσουν και κάτω από την ομπρέλα.

9) Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα σταματήστε αμέσως τη χρήση του συγκεκριμένου αντηλιακού.

10) Όσο για την μορφή του αντηλιακού αν θα είναι σε λάδι ή κρέμα δηλαδή πάλι εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος. Τα λιπαρά δέρματα χρειάζονται κρέμα ενώ τα ξηρά λάδι.


Τι είναι ο δείκτης προστασίας

Ο αποκαλούμενος δείκτης προστασίας SPF (sun protection factor) εκφράζει την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών. Αν χρησιμοποιούμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 10, μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο δεκαπλάσιο χρόνο από αυτόν που απαιτείται για να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται ερυθηματογόνος δόση (ΕΕΔ). Η ΕΕΔ εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος ( τα σκουρόχρωμα δέρματα έχουν μεγαλύτερο ΕΕΔ), την κατάσταση επιδερμίδας και την γενική κατάσταση υγείας του ατόμου. Δηλαδή αν ένας άνθρωπος έχει πρόβλημα καρδιάς, η ΕΕΔ είναι μικρότερη από ότι ενός υγιούς ατόμου. Για τα βρέφη συνίσταται αντηλιακό προστασίας τουλάχιστον 19.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Έφυγε ο αγαπημένος μας Τώνης Βαβάτσικος!


Ο κ. Τώνης Βαβάτσικος ήταν από τους πιο χαμογελαστούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Έκανε διακοπές στον Αη-Γιάννη Πηλίου και αισθάνθηκα πολύ τυχερός που γνώρισα μια τέτοια προσωπικότητα. Εγώ φυσικά πιο μικρός θυμάμαι που μου έλεγαν ότι κυκλοφορεί μια «φίρμα» στον Αη- Γιάννη και έψαχνα να βρω ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που τραγουδάει σε διάφορα μέρη της πόλης και πολύς κόσμος τον αγαπάει. Τραγουδούσε στην εξωραϊστική του Βόλου και πολλοί ήταν εκείνοι που του έλεγαν τα τραγούδια του να τα στείλει στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πίστευε ότι αν τα έστελνε δεν θα καταλάβαιναν την ποιότητα του στίχου του και γι’ αυτό δεν έκανε καμία κίνηση ώσπου μια μέρα αποφάσισε να στείλει τα κομμάτια του και πολλά από αυτά βραβεύτηκαν όπως το «Ποιος να ξέρει στο βλέμμα του πίσω τι κρύβει ο Θεός για μας» (1974) , «ήταν όμορφη εποχή», «το κόκκινο φώς» από τα cd «παρηγορια μας» (που ήταν το πρώτο του), «και τώρα τι μου μένει» κλπ.

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση πέρα από τα τραγούδια του ήταν η φανταστική Ντίσκο που είχε στον Αη- Γιάννη. “Οn the Rocks” λεγόταν! Άλλο να σας την περιγράφω και άλλο να την ζήσετε! Βρίσκονταν στο λιμάνι του Αη- Γιάννη, είχε στην αμμουδιά ξύλινα τραπεζάκια με κεράκια και ήταν περιτριγυρισμένη από ένα δίχτυ με χαμηλά φώτα. Στη μέση ήταν η πίστα, η μουσική 80ς φυσικά και ποτά σίγουρα όχι όπως τα νεροζούμια που πίνουμε σήμερα. Εκεί πήγαινες με τον/ την συνοδό σου και έφευγες ερωτευμένος! Θυμάμαι τότε που έβγαινα τα πρώτα μου ραντεβού εκεί και είχα πάντα επιτυχία. Η μουσική και το περιβάλλον με μάγευαν! Όταν έβαζε κι εκείνες τις μπαλάντες…, πάρτυ λυκείου θύμιζε που διαλέγαμε ποια κοπέλα θα ζητήσουμε να χορέψουμε! Ακόμα θυμάμαι τον πρώτο μου έρωτα! Επίσης αν ήθελες να περάσεις καλά και να χορέψεις πάλι εκεί πήγαινες. Όλα τα δωμάτια των ξενοδοχείων άκουγαν την μουσική του και ποτέ δεν ενόχλησε τα αυτιά όλων αυτών που την απολάμβαναν. Θυμάμαι που ξενυχτούσα στο μπαλκόνι με τα τραγούδια του!

Τώρα, αγαπημένε φίλε των παιδικών μας χρόνων καλό σου ταξίδι. Ίσως εκεί που πας να μπορέσεις να ξανατραγουδήσεις, να μπορέσεις να διοργανώσεις το δικό σου φεστιβάλ τραγουδιού, να ξαναφτιάξεις το δικό σου (και δικό μας) μαγαζί που μας μάγεψε και ερωτευθήκαμε και να είσαι πάντα χαμογελαστός έτσι όπως σε γνωρίσαμε.

Αντίο αγαπητέ φίλε!

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Ερωτική εξομολόγηση... δεν παίζεται!!!!


Αμφιμονοσήμαντη αγάπη μου, για μια ακόμη φορά θα ήθελα να σου περιγράψω τις συντεταγμένες του εφαρμοστού διανύσματος που έχει αρχή την καρδία μου και πέρας τα μάτια σου, μάτια που αποτελούν ταυτοτική συνάρτηση των δικών μου.

Όταν βλέπω τις καμπύλες της γραφικής σου παράστασης το μυαλό μου τείνει στο μέγιστο κάτω φράγμα της φραγμένης σκέψης μου. Όταν νιώθω το άγγιγμα σου η χημική μου ισορροπία διαταράσσεται. Το σύστημα μου μετατοπίζετε προς εκείνη την κατεύθυνση, που τείνει να αναιρέσει την επιφερόμενη μεταβολή που προκάλεσες.

Μα το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο 18gr. Αγάπης που καίγονται όταν τα χείλη μου ενώνονται με τα δικά σου. Λόγο πλαστικής κρούσης αυτών η κινητική μου ενέργεια μετατρέπετε σε δυναμική εξαιτίας των επτά ουρανών στους οποίους με ανεβάζεις με τα φιλιά σου. Η βελόνα του αμπερόμετρου της καρδιάς μου κοντεύει να σπάσει λόγω του υψηλού ρεύματος που με διαρρέει στο άγγιγμα σου.

Μα όταν βρίσκεσαι μακριά μου η ορίζουσα μου μηδενίζετε και το σύστημα γίνεται αδύνατο. Μόνο όταν σε έχω στην αγκαλιά μου είναι η ορίζουσα ±0 και έχω μοναδική λύση να σου δείξω την αγάπη μου . Μια αγάπη που όλα της τα σημεία ανήκουν στην ίδια κλάση ευθύγραμμων συγγραμικών διανυσμάτων.

Γι’ αυτό λατρεία μου, σου ζητώ να κρατήσεις για πάντα την αγάπη μου, ανεξάρτητα του όγκου και της συγκεντρώσεως σε Κ.Σ ( κανονικές συνθήκες) πίεσης και θερμοκρασίας.