Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Εγω κερνάω, εγώ πληρώνω, δε δίνω λόγο σε κανένα...


Βλέπω διάφορους πελάτες όταν είναι μεγάλη παρέα να μαλώνουν για θέματα πληρωμής! Όχι εγώ θα πληρώσω! Μα τι λες τώρα δικά μου είναι αυτά, σε παρακαλώ, και τέτοια. Συγκεκριμένα είναι κάποιοι πελάτες που υποτίθεται ότι είναι οικονομικά ευκατάστατοι με ακίνητα και κινητά, μαζεύονται με την 8μελή παρέα τους σε ένα μαγαζί και εκεί που περιμένεις να σου κάνουν έναν ικανοποιητικό τζίρο (πχ 3€ ας πούμε το κάθε είδος έχουμε ένα σύνολο περίπου 24 €) ο λογαριασμός με τα βίας αγγίζει τα 8€!!! Κάποιοι δεν παίρνουν, άλλοι ζητούν ένα ποτήρι νερό και τέτοια!! Το θέμα είναι ότι σκοτώνονται για το ποιος θα πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 8€! Όταν όμως είσαι σε κάποιο εστιατόριο και έρθει ο λογαριασμός 50€ τότε δεν υπάρχει αυτός ο τσακωμός. Με το που λέει κάποιος «δικά μου είναι αυτά», η κουβέντα κλείνει με ένα απλό ευχαριστώ και τουμπεκί! Δεν θα κάνει ο άλλος τον κόπο να μαλώσει ή να πληρώσει 50€, οι καιροί είναι δύσκολοι!

Επίσης όταν είσαι σε μια μικρή παρέα ίσως να έχεις πιαστεί κι εσύ κοροΐδο με το να πληρώνει κάποιος άλλος τους καφέδες επειδή έχει 50ευρω χαρτονόμισμα και το δίνει επειδή θέλει να το χαλάσει. Αν δοκιμάσεις να του δώσεις τα χρήματα που αναλογούν σε αυτό που έχεις πάρει, θα λάβεις μια απάντηση τύπου: «πληρώνω εγώ τώρα κι εσύ πληρώνεις το βράδυ!» Ουσιαστικά τι έχει γίνει εδώ?? Πλήρωσε τον καφέ σου που κοστίζει 3€ κι εσύ πληρώνεις το βραδινό του ποτό (καφέ δεν θα πάρεις βραδιάτικα) 7€. Ωραίος ??

Το κέρασμα δυστυχώς σήμερα δεν γίνεται επειδή το αισθάνεται πραγματικά κάποιος. Γίνεται με αντάλλαγμα. Ο άλλος από αυτό το κέρασμα περιμένει κάτι από εσένα. Να τον κεράσεις κι εσύ, να τον περιποιηθείς εκεί που πρέπει, ίσως να του κάνεις καμία «περίεργη» εξυπηρέτηση και όχι πολύ μακριά στο χρόνο γιατί μετά υπάρχουν και παρεξηγήσεις. Πρέπει να γίνει αμέσως μετά την επόμενη συνάντηση που μπορεί να είναι είτε σε μια μέρα είτε σε έξι μήνες!

Επίσης το κέρασμα πρέπει να γίνεται πάντα σε ολόκληρο και όχι για μέρος του λογαριασμού για να είσαι εντάξει με τους υπόλοιπους. Σε μια παρέα τις περισσότερες φορές όταν αποφασίσεις να πληρώσεις παίρνει η μπόρα και τους υπόλοιπους γνωστούς ή αγνώστους που παρεβρίσκονται. Εντάξει υπάρχουν και περιπτώσεις που λες ότι εγώ θα πληρώσω και το ποτό του φίλου μου και της κοπελιάς που συνοδεύεις και πρέπει αυτό να το συνοδέψεις με μια καλή δικαιολογία για τους υπόλοιπους. (Δεν αναφέρομαι στα ζευγάρια που πληρώνει ένας από τους δύο αλλά σε περιπτώσεις που πληρώνεις και για παραπάνω άτομα).

Το ζήτημα είναι ότι κάποια πράγματα δεν τα βλέπεις όταν τα κάνεις εσύ ο ίδιος παρά μόνο όταν γίνεται από κάποιους άλλους και τυχαίνει εκείνη τη στιγμή να είσαι ο παρατηρητής! Είναι ένα καλό μάθημα savoir vivre για όλους αρκεί να έχεις την τύχη να συμμετάσχεις σε τέτοιες ή παρόμοιες περιπτώσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: