Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Οι αλλαγές στον Αγορανομικό Κώδικα


Ορισμένες από τις παραβάσεις του αγορανομικού κώδικα θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο.

- Η είσπραξη από χονδρική ή λιανική πώληση ή παροχή υπηρεσίας ποσού που υπερβαίνει την κανονική τιμή το πρόστιμο θα είναι το 2% επί του κύκλου εργασιών για το τελευταίο 12μηνο ή 5000€ ανά προϊόν ή υπηρεσία αν δεν μπορεί να υπολογιστεί ο κύκλος εργασιών.

- Η ελλιπής στάθμιση ή μέτρηση κατά την πώληση προϊόντος (πχ. στην παράδοση καυσίμων), τιμω­ρείται μόνο με διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000ευρώ.

- Η κατοχή ψευδών οργάνων μέτρησης, η με­ταχείριση οργάνων μέτρησης άλλων από τα κα­τά νόμο προβλεπόμενα, η αποποίηση μέτρη­σης ή ζύγισης, τιμωρείται με διοικητικό πρόστι­μο ως εξής: ποσοστό 2% επί του κύκλου εργα­σιών του τελευταίου 12μήνου, που πραγματο­ποιήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο πώλησης που διαπιστώθηκε η παράβαση, ή 10.000 ευρώ, αν δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί ο α­νωτέρω κύκλος εργασιών.

- Η απαίτηση ή είσπραξη τιμήματος υψηλότε­ρου εκείνου που αναγράφεται στις πινακίδες, τιμοκαταλόγους και τιμολόγια (π.χ. σε καταστή­ματα μαζικής εστίασης, σούπερ μάρκετ, κλπ.), τιμωρείται μόνο με διοικητικό πρόστιμο ως ε­ξής: 1.000 ευρώ, όταν η παράβαση διαπιστώ­νεται σε ένα είδος, 2.000 ευρώ ανά είδος, ό­ταν η παράβαση διαπιστώνεται σε 2 έως 5 δια­φορετικά είδη, 3.000 ευρώ ανά είδος, όταν η παράβαση διαπιστώνεται σε 6 έως 10 διαφορετικά είδη και 4.000 ευρώ ανά είδος, όταν η παράβαση διαπιστώνεται σε περισσότερα από 10 διαφορετικά είδη.

- Η μη κατοχή και μη έκδοση τιμολογίων αγοράς και πώλησης, καθώς και η μη επίδειξη τιμολογίου στα ελεγκτικά όργανα που θα το ζητήσουν, τιμωρείται μόνο με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

- Για στέρηση ενδεικτικών πινακίδων, με την α­ναγραφή του είδους, της ποιότητας, της προέ­λευσης και της τιμή πώλησης αυτού, το ύψος του διοικητικού προστίμου αναπροσαρμόσθηκε από τα 350 ευρώ στα 500 ευρώ.

Επιπλέον, με τον νέο νόμο, ορισμένες παρα­βάσεις του Αγορανομικού Κώδικα θα τιμωρού­νται πλέον, εκτός από την άσκηση ποινικής δίω­ξης και με διοικητικό πρόστιμο. Ενδεικτικά, α­ναφέρονται οι εξής παραβάσεις: η άρνηση ή η ανακριβής παροχή πληροφοριών προς το κατα­ναλωτικό κοινό και τις ελεγκτικές αρχές, τιμωρείται και με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ , ή παρεμπόδιση ελέγχου, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5000€, η παραποίηση ή νόθευση ειδών βιοτικής ανάγκης πλην τροφίμων, που προορίζονται για εμπορία, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 15000€. Ειδικά για τα προϊόντα πετρελαιοειδών το πρόστιμο είναι 30000€.

Η κατοχή προς εμπορία ή πώληση τροφίμων μη ασφαλών, ακατάλληλων για κατανάλωση και επιβλαβών για την υγεία, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο από 2000€ έως 200000€.

Τα πρόστιμα έως 2000€ επιβάλλονται από τα αρμόδια διοικητικά όργανα, ενώ για για πρόστιμα άνω των 2000€ με απόφαση νομάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: