Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Ο δεκάλογος της ακίνδυνης ηλιοθεραπείας.


Κάθε χρόνο ακούμε προειδοποιήσεις για τον ήλιο και τις επιπτώσεις του. Δεν χρειάζεται πανικός γιατί με λίγη προσοχή μπορούμε να προστατευθούμε και να μην εκτεθούμε σε κίνδυνο.

1) αποφύγετε τις να κάνετε ηλιοθεραπεία τις ώρες 12:00 έως 16:00. αυτές οι ώρες είναι οι πιο επικίνδυνες αλλά γενικά χρειάζεται πάντα να βάζετε αντηλιακό.

2) Τα αντιηλιακά που κυκλοφορούν περιέχουν χημικές ουσίες που είτε απορροφούν την ακτινοβολία είτε την αντανακλούν.

3) Το αντηλιακό θα πρέπει να απορροφά εκτός από τις ακτίνες Α και τις ακτίνες Β. πολλά αντηλιακά προσφέρουν προστασία μόνο για τις ακτίνες Α

4) Το δέρμα χρειάζεται προστασία ακόμα κι όταν έχει μαυρίσει. Το μαυρισμένο δέρμα μπορεί να απορροφά το 90% των ακτινών Β, αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με τις ακτίνες Α.

5) Η επάλειψη πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν και να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ώρες.

6) Αν το αντηλιακό δεν είναι αδιάβροχο, τότε θα πρέπει να γίνεται νέα επάλειψη κάθε φορά που βγαίνετε από την θάλασσα και όταν ιδρώνετε.

7) Τα αντηλιακά είναι απαραίτητα για αυτούς που προτιμούνε το βουνό από τη θάλασσα!. Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο τόσο μεγαλύτερη είναι και η απορρόφηση της ακτινοβολίας από την ατμόσφαιρα.

8) Το αντηλιακό είναι απαραίτητο και στη σκιά. Οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στην θάλασσα και στην άμμο και μπορούν να σας εντοπίσουν και κάτω από την ομπρέλα.

9) Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα σταματήστε αμέσως τη χρήση του συγκεκριμένου αντηλιακού.

10) Όσο για την μορφή του αντηλιακού αν θα είναι σε λάδι ή κρέμα δηλαδή πάλι εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος. Τα λιπαρά δέρματα χρειάζονται κρέμα ενώ τα ξηρά λάδι.


Τι είναι ο δείκτης προστασίας

Ο αποκαλούμενος δείκτης προστασίας SPF (sun protection factor) εκφράζει την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών. Αν χρησιμοποιούμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 10, μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο δεκαπλάσιο χρόνο από αυτόν που απαιτείται για να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται ερυθηματογόνος δόση (ΕΕΔ). Η ΕΕΔ εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος ( τα σκουρόχρωμα δέρματα έχουν μεγαλύτερο ΕΕΔ), την κατάσταση επιδερμίδας και την γενική κατάσταση υγείας του ατόμου. Δηλαδή αν ένας άνθρωπος έχει πρόβλημα καρδιάς, η ΕΕΔ είναι μικρότερη από ότι ενός υγιούς ατόμου. Για τα βρέφη συνίσταται αντηλιακό προστασίας τουλάχιστον 19.

Δεν υπάρχουν σχόλια: