Όλοι μας όταν θέλουμε να κάνουμε μπάνιο αναζητούμε μια καθαρή θάλασσα. Πολλές φορές η θάλασσα αυτή δεν είναι ήρεμη και έχει πολλή κύμα που σημαίνει ότι οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι καθώς και τα παιδιά να προσέχουν περισσότερο! Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που πρέπει να κάνουμε πίσω και να μην μπούμε στον πειρασμό να κολυμπήσουμε στα κύματα!
Ας ξεκινήσω από τους γηραιότερους. Αυτό που γίνεται είναι να προσπαθούν να μπουν σε κυματώδης θάλασσα και όταν τα καταφέρουν δεν μπορούν να βγουν έξω! Αφού δεν διαθέτεις αντοχές τι θέλεις να μπεις να κολυμπήσεις?? Η απάντηση είναι «διακοπές ήρθα να μην κάνω ένα μπάνιο?? 5 μέρες όλο κύμα έχει!!» δε λέω σωστό κι αυτό αλλά ας ελπίσουμε να μην είναι το τελευταίο! Η καλύτερα αν θέλεις να κάνεις μπάνιο μείνει εκεί που σκάει το κύμα! Εκεί κινδυνεύεις λιγότερο έως καθόλου αν είσαι έξω έξω.
Μετά έχουν σειρά οι ενήλικοι που μπαίνουν χωρίς να υπολογίσουν τα παιδιά ακόμα και το ίδιο τους τον εαυτό. Τι θέλω να πω με αυτό. Υπάρχουν κάποιοι που πριν μπουν στη θάλασσα έχουν πιει 5-6 τσίπουρα, ή 3-4 μπύρες, έχουν φάει τον άμπακα και μετά θέλουν βουτήξουν στα κύματα! Πόσο σίγουρος είσαι ότι θα τα καταφέρεις με 5 κιλά φαγητό στην κοιλιά?? Μετά βλέπεις ότι δεν τα καταφέρνεις φωνάζεις σε βοήθεια τον ναυαγοσώστη (ο οποίος είναι ένας πιτσιρίκος) και αν εσύ είσαι λίγο παραπάνω από τα κιλά του μην περιμένεις να σε βγάλει έξω!!! Έπειτα κάποιοι βουτούν, δεν δίνουν σημασία στα παιδιά τους που συνήθως ακολουθούν τον μπαμπά τους και βουτούν κι αυτά. Κι ύστερα λένε πως φταίει ο φονιάς!!!!
Το άλλο που είδα φέτος??? Είδα μητέρα να πιέζει το παιδί της να μπει στη κυματώδης θάλασσα με τη δικαιολογία ότι δεν θα ξανακατέβουν για μπάνιο σύντομα! Το έπαιρνε από το χεράκι και το παιδί δεν ήθελε! (ήταν πιο έξυπνο και είχε αντιληφθεί τον κίνδυνο!!). Τι κόσμος υπάρχει!
Τέλος τα παιδιά δεν μπορείς να τα ρίξεις ευθύνες γιατί πολύ απλά ευθύνεται ο γονιός όποιος κι αν είναι αυτός. Άλλα καλοκαίρια υπήρξε γονιός που έπαιρνε αγκαλιά το παιδί, μετά δεν μπορούσαν να βγουν, έδινε το παιδί στο ναυαγοσώστη και αυτός έβγαινε λιπόθυμος! Τι σου φταίει το άμοιρο το παιδάκι και το παίρνεις μαζί σου στο θάνατο???
Επειδή κατάγομαι από μέρος του Πηλίου που βλέπει το Αιγαίο πέλαγος έχω δει πνιγμούς αρκετούς. Κάποτε δεν υπήρχαν ναυαγοσώστες πήγαιναν οι ντόπιοι με τα σωσίβια που είχαν διακοσμητικά στα μαγαζιά τους. Χάθηκαν αρκετοί άδικα! Κάθε χρόνο 2 με 3 πνιγμούς. Επίσης τα κύματα ήταν πολύ πιο μεγάλα. Τώρα λόγω λιμανιού και καιρικών συνθηκών είναι μικρότερα αλλά δεν παύουν να είναι θανατηφόρα.
Μην παίζετε με την ζωή σας!! Μην επαναπαύεστε με την παρουσία ναυαγοσώστη! Συμμορφωθείτε με τις υποδείξεις του και μην κάνετε του κεφαλιού σας! Η θάλασσα δεν αστειεύεται!