Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών


Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφέρω μερικά από τα ατομικά δικαιώματα που διαθέτουν οι πολίτες αυτής της χώρας :
1. Το δικαίωμα στη ζωή. «Όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής , της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας φυλής, γλώσσας, θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων».
Δυστυχώς δεν πιστεύω ούτε ότι ζωή μας προστατεύεται, ούτε την ελευθερία τους έχουν κάποιοι. Αναφέρομαι σε αυτούς που είναι διάσημοι και έχουν απασχολήσει την ελληνική τηλεόραση στις μεσημεριανές εκπομπές. Όποιοι κι αν είναι αυτοί , είτε τους έχουμε σε εκτίμηση είτε όχι, έχουν κι αυτοί δικαίωμα να είναι ελεύθεροι. Αυτοί που ασχολούνται απλά βρίσκουν τον μπελά τους!
Όσον αφορά την διάκριση εθνικότητας δεν το συζητώ εκεί κι αν στερούνται δικαιώματα αυτοί που μιλάν βαλκανική γλώσσα. Αναφέρομαι στους Αλβανούς, στους Βουλγάρους και σε αυτούς που πλέον αποτελούν σημαντικό εργατικό δυναμικό για τη χώρα μας! Δυστυχώς όμως το ελληνικό κράτος δεν βοηθάει να τους εντάξει νόμιμα στο εργατικό δυναμικό, δίνοντας για παράδειγμα τη δυνατότητα στον Έλληνα εργοδότη να κάνει πρόσληψη σε κάποιον ο οποίος είναι αλλοδαπός. Τώρα θα μου πείτε ότι αρκεί να βγάλει πράσινη κάρτα. Μήπως γνωρίζεται ποιες οι προϋποθέσεις για να βγάλει πράσινη κάρτα? Θα αναφέρω μία, ότι πρέπει να έχει κατοικία στην Ελλάδα 2 χρόνια τουλάχιστον. Άντε μετά εσύ που θέλεις να είσαι νόμιμος απέναντι σε έναν νεόφερτο αλλοδαπό να βρεις άκρη. Παρανομείς μετά ή όχι??
2. Η προσωπική ασφάλεια. Κανείς δεν συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται χωρίς αιτιολογημένο δικαστικό ένταλμα σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Για μένα δυστυχώς κανείς δεν φυλακίζεται είτε έχεις αιτιολογημένο ένταλμα είτε όχι! Δεν θα αναφέρω τις παρανομίες των κυβερνητικών γιατί αυτοί έχουν και βουλευτική ασυλία (μην το ξεχνάμε!). Επίσης δεν φυλακίζονται αυτοί που έχουν το ρευστό! Όσο για τους υπόλοιπους πολίτες αυτής της χώρας δεν υπάρχει ασφάλεια για αυτούς γιατί απλά οι αστυνομικοί προστατεύουν τους πλούσιους και τα υπάρχοντά τους. Θυμάμαι σε μια εκπομπή του κ. Ευαγελάτου αναφέρθηκε ένα μικρό ποσοστό που διατίθεται στα αστυνομικά τμήματα για την προστασία των πολιτών. Οπότε οι συλλήψεις δεν είναι αυτές που πρέπει να είναι. Οπότε την ξεχνάμε την προσωπική ασφάλεια.
3. Η ελευθερία της τέχνης της επιστήμης και της παιδείας. Η τέχνη, η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες.
Ελεύθερες μπορεί να είναι, όπως επίσης είναι και ακριβοπληρωμένες από τα παιδιά που θέλουν να μάθουν 5 πράγματα για να διεκδικήσουν αυτά που ονειρεύονται σε αυτή τη ζωή.
4. Το απόρρητο της επικοινωνίας. Ένα ακόμη ατομικό δικαίωμα είναι το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης επικοινωνίας με οποιοδήποτε τρόπο.
Να θυμίσω την περίπτωση της vodafone που έγινε ντόρος ή μήπως να πω ότι όλες οι συνομιλίες καταγράφονται για την ασφάλεια κάποιων εταιριών?? Στα δικαστήρια από ότι γνωρίζω δεν γίνεται δεκτό αποδεικτικό στοιχείο τεχνολογίας όπως ηχογράφηση από κασετόφωνο, κάμερα κλπ. Άρα λοιπόν η επικοινωνία είναι εμφανής σε πολλούς!

Τα κοινωνικά μας δικαιώματα είναι τα ακόλουθα:
1. Το δικαίωμα στην προστασία της οικογένειας, της μητρότητας της παιδικής ηλικίας και του γάμου. «Η οικογένεια, ως θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του έθνους, καθώς και ο γάμος και η μητρότητα τελούν υπό την προστασία του κράτους.»
Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ενίσχυση της οικογένειας με υλικές παροχές για την προστασία τους. Από οικονομικής άποψης η ενίσχυση μάλλον είναι το αφορολόγητο των 12000€ για τους μισθωτούς γιατί από επιδόματα όλες οι οικογένειες ακόμη περιμένουν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος!! Άντε να πω ότι στις πολύτεκνες οικογένειες το κράτος δίνει δώρο ένα αφορολόγητο αυτοκίνητο! Άντε να πω ότι και η πρώτη κατοικία δεν φορολογείται! Είστε ικανοποιημένοι με αυτές τις ενισχύσεις? Εγώ πάντως όχι!
Η μητρότητα επιβάλει την αποδοχή της διοίκησης από οποιαδήποτε διακριτική μεταχείριση των εγγύων η μητέρων. Εκεί οι εργοδότες πολλοί απλά δεν θα προσλάβουν μια έγγυο για ευνόητους λόγους οπότε την ξεχνάμε την διάκριση περι εγγύων!
2. Το δικαίωμα στην υγεία. «το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών».
Με ποιο τρόπο? Με τα άθλια νοσοκομεία που έχουμε? Με τα φάρμακα που συνεχώς ακριβαίνουν και με την πενιχρή σύνταξη που παίρνουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν? Με το φακέλωμα των ιατρών που πλέον δεν τους νοιάζει αν ζεις η πεθαίνεις? Δεν μπορώ άλλη μέριμνα ρε παιδιά. Σταματήστε!!!
3. Το δικαίωμα της παιδείας. «όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες από δημόσια εκπαιδευτήρια, ενώ το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση φροντίδας για τους σπουδαστές οι οποίοι διακρίνονται για τις επιδόσεις τους, είτε έχουν ανάγκη ειδικής φροντίδας.
Να γελάσω τώρα η μετά?? Λοιπόν έχουμε και λέμε, φροντιστήρια από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βιβλία (γιατί κάποια έχουν γραφτεί λάθος!), κόστος φοιτητικής ζωής (σπίτι, μετακινήσεις, κλπ), φροντιστήρια πιθανόν και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όλα τσάμπα, κερασμένα από το κράτος!! Όσο για τις υποτροφίες για τις επιδόσεις, δυστυχώς ως κριτήριο χρησιμοποιείται και η φορολογική δήλωση του μπαμπά ή της μαμάς, όχι η επίδοση ενός φοιτητή! (έχω χάσει 2 μέχρι στιγμής).
3. Το δικαίωμα στον αθλητισμό. «όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στον αθλητισμό και το κράτος ελέγχει τις κάθε είδους ενώσεις αθλητικών σωματείων».
Από έλεγχο άλλο τίποτα. Από ντόπινγκ σε ντόπινγκ είμαστε! (Η Σου-Λι άραγε βρέθηκε??)
4. Το δικαίωμα κοινωνικής ασφάλισης. «το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση όπως νόμος ορίζει. Το κράτος έχει θεσμοθετήσει ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων αλλά και συμμετάσχει στην χρηματοδότησή του, διαθέτοντας για τον λόγο αυτό ένα μέρος των γενικών εσόδων του κρατικού υπολογισμού».
Ότι το έχει θεσμοθετήσει αυτό το σύστημα της κοινωνική ασφάλισης, αυτό είναι αλήθεια. Πόσο πληρώνει κάποιος εργοδότης όμως για μια τέτοια ασφάλιση? Πολλά είναι η απάντηση για αυτό και δεν κάνουν προσλήψεις! Όσο για την χρηματοδότησή του συστήματος είμαι σίγουρος! Αν μπεις μέσω stage , τότε ναι επιδοτείται ο εργοδότης! Δεν θέλω να μιλήσω επ αυτού! Ξέρουν οι εργαζόμενοι τι σημαίνει stage, αν παίρνεις ένσημα και αν είσαι ασφαλισμένος!!
5. Το δικαίωμα στο περιβάλλον « Είναι δικαίωμα του καθενός και της κοινωνίας να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος».
Για παράδειγμα το άτομο μπορεί να θωρακιστεί από κινδύνους όπως η εγκατάσταση μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οροφή μιας πολυκατοικίας ή από τους καπνούς που εκπέμπουν τα εργοστάσια. Επίσης τα δάση, λίμνες , ποτάμια , τελούν υπό την προστασία του κράτους. Όσες προσπάθειες κι αν έχει κάνει τα κράτος (λέμε τώρα) να απομακρύνει κεραίες και να πείσει τα εργοστάσια να κάνουν χρήση φίλτρων απέτυχαν γιατί πολύ απλά το χρήμα μιλάει σε αυτές τις περιπτώσεις και τα συμφέροντα των εταιριών. Όσο για τα δάση, εμπρηστές που κάνουν τη δουλειά δεν συλλαμβάνονται γιατί είναι βαλτοί από τους πολιτικούς να κάνουν τέτοιες δουλειές έτσι ώστε μετά όταν θα ξεχαστούν τα δάση (και το γεγονός γενικότερα) να κάνουν τη βιλίτσα τους ανενόχλητοι! Άρα λοιπόν το ίδιο το κράτος καίει τα δάση και δεν τα προστατεύει όπως κανονικά πρέπει.

Τα μόνα δικαιώματα που έχουν ενδιαφέρον είναι τα πολιτικά όπως το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε δημόσια αξιώματα (κυρίως αυτό) , το δικαίωμα ίδρυσης πολιτικού κόμματος (έχει φαγητό κι αυτό) και το δικαίωμα διορισμού σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ( το όνειρο του κάθε ανέργου)!

Δεν υπάρχουν σχόλια: