Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Ενέργεια από τη χωματερή!


Τα απορρίμματα σήμερα δεν θεωρούνται πια ένα πρό­βλημα που πρέπει να θαφτεί σε κάποιο χώρο υγειονομικής τα­φής, αλλά σαν μια αειφορική πηγή πρώτων υλών και ανανεώσιμης ε­νέργειας. Έτσι, σήμερα η σύγχρο­νη φιλοσοφία διαχείρισης των α­πορριμμάτων αναφέρεται σε δύο βα­σικές αρχές, στην «αειφορική ανά­κτηση υλικών» και στην «αειφορική ανάκτηση ανανεώσιμης ενέργειας». Η εφαρμογή των δύο παραπάνω αρ­χών απαιτεί τη «βιομηχανική κλί­μακα επεξεργασίας των απορριμ­μάτων».

Η βιομηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων αποτελείται από δύο στάδια:

α) τον μηχανικό διαχωρι­σμό των απορριμμάτων και

β) την ενεργειακή αξιοποίηση των απορ­ριμμάτων.

Για τη χώρα μας, η βιο­μηχανική επεξεργασία των απορ­ριμμάτων απαιτεί μικρού έως με­σαίου μεγέθους μονάδες χωροταξι­κά διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Τέ­τοιες μονάδες θα είναι κερδοφόρες και μπορεί να λειτουργήσουν από τους δήμους ή ενώσεις δήμων, ι­διωτικές επιχειρήσεις ή μεικτά σχή­ματα. Η αποτελεσματικότητα τέτοι­ων μονάδων αυξάνεται θεαματικά όταν προηγείται κάποιος διαχωρι­σμός των βασικών ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή παραγωγής των α­πορριμμάτων (κατοικίες, υπηρεσίες, επιχειρήσεις). Η προτεινόμενη πρό­ταση αποτελεί εναλλακτική της α­πόθεσης σε χώρους υγειονομικής ταφής ή της ολικής καύσης σε ειδι­κές υψικαμίνους.


Στους χώρους υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων η αποσύνθεση του οργανικού υλικού γίνεται αργά και μπορεί να διαρκέσει κάποιες δε­καετίες. Επι­πλέον, μεθά­νιο μπορεί να εκλύεται στην ατμό­σφαιρα και κατά κύριο λόγο χωρίς αξιόλογη α­νάκτηση ε­νέργειας. Στην αναε­ροβική επε­ξεργασία η διαδικασία αποσύνθε­σης γίνεται σε δυο εβδομάδες και το μεθάνιο που παράγεται χρησι­μοποιείται για την παραγωγή ενέρ­γειας.


Τα πλεονεκτήματα της αναε­ροβικής επεξεργασίας των οργανι­κών απορριμμάτων είναι, σε γενικές γραμμές, τα παρακάτω:

1. Μεγάλη παραγωγή ενέργειας.

2. Τελικό προϊόν: ξη­ρό, σταθεροποιημένο και παστεριωμένο βιολίπασμα.

3. Μικρή επιφάνεια γης: η μονάδα χρειά­ζεται μικρή επιφάνεια, για να εγκατασταθεί.

4. Αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου.

5. Χρόνος επεξεργα­σίας: η αναεροβική ε­πεξεργασία απαιτεί πε­ρίπου 15 ημέρες.

6. Ευέλικτη δυναμικότητα: ικα­νότητα επεξεργασίας από 50 έως 5.000 τόνους την ημέρα. Η δυναμι­κότητα μπορεί να αυξηθεί με την προσθήκη ενός νέου αντιδραστήρα.

7. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις: μεγάλη ικανότητα ανακύκλωσης, πλήρως επεξεργασμένα τελικά προϊ­όντα, δεν υπάρχουν εκπομπές με­θανίου ή άλλων αερίων, δεν υπάρ­χουν εκπομπές δυσάρεστων οσμών, καμία ενόχληση από πουλιά, ποντί­κια κ.λπ.

8. Περιορίζει την ανάγκη υγειο­νομικής ταφής και αυξάνει τη διάρ­κεια χρήσης τέτοιων χώρων.

9. Αξιοπιστία: η τεχνολογία εφαρμόζεται σε πλήρη κλίμακα από το 1990 στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: