Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Πτυχίο Οξφόρδης; Στην Ελλάδα δεν αρκεί!

Πτυχίο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων ο περίφημος ΔΟΑΤΑΠ, ο διάδοχος του ΔΙΚΑΤΣΑ οργανισμός αναγνώρισης των ξένων πτυχίων, που αρνήθηκε να το αναγνωρίσει επειδή ο κάτοχός του δεν είχε διδαχθεί Κληρονομικό Δίκαιο! Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδοξο. Ο νεαρός έλαβε την εντολή να γραφτεί στο έκτο εξάμηνο της Νομικής Σχολής ελληνικού πανεπιστημίου ώστε να αποδείξει την επιστημονική αξία του, ολοκληρώνοντας τρία εξάμηνα σπουδών. Οταν έκανε αίτηση επανάκρισης της αναγνώρισης του πτυχίου του, οι εισηγητές του ΔΟΑΤΑΠ αποφάσισαν ότι του... φέρθηκαν σκληρά και βρήκαν άλλη λύση. Εκριναν ότι δεν έπρεπε να αρνηθούν το αίτημά του. Επρεπε απλώς να τον κατατάξουν στο έβδομο εξάμηνο της Σχολής για να μάθει στη Νομική ό,τι δεν διδάχθηκε στην Οξφόρδη!

Ελληνικός παραλογισμός ή όχι, ο υποψήφιος για την αναγνώριση του πτυχίου του, αφού ολοκλήρωσε τις απαιτητικές σπουδές του επί σειρά ετών στην Οξφόρδη, θα πρέπει τώρα να παρακολουθήσει και δύο εξάμηνα στη Νομική Σχολή ελληνικού πανεπιστημίου. Η διοίκηση της Σχολής θα αποφασίσει αν μπορεί να του αναγνωρίσει τη διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων, ώστε να μην τα ξαναδώσει όλα από την αρχή. Στην αντίθετη περίπτωση, θα κάνει δύο εξάμηνα και περίπου 15 μαθήματα για να αποκτήσει την επιβεβαίωση των ελληνικών πανεπιστημίων ότι ο Οξφόρδη παρέχει καλές σπουδές! Με άλλα λόγια, για να πάρει στα χέρια του «το χαρτί» που θα του επιτρέψει να γραφτεί στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) και να αποκτήσει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους Έλληνες δικηγόρους, καθώς το ομοταγές του Ιδρύματος με τα ελληνικά ΑΕΙ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Υπάρχουν πτυχία και πτυχία από αγγλικά πανεπιστήμια και αντί να μην αναγνωρίζουν τα πτυχία από τις σχολές «κάψε με» δυσκολεύουν και εκείνους που τελείωσαν ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο.

2 σχόλια:

Pan είπε...

Κοίτα όπως το αναλύεις το θέμα δεν φαίνεται να έχεις άδικο αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά.

Εάν το πτυχίο ήταν ιατρικής πχ θα καταλάβαινα ότι είναι εντελώς ανόητο να απαιτούν να παρακολουθήσεις έστω και ένα εξάμηνο εφόσον έχεις τελειώσει κάποια σχολή αναγνωρισμένης αξίας.

η νομική όμως δεν είναι ιατρική όπου ότι ισχύει για τον άγγλο ισχύει και για τον Ελληνα. Όχι μόνο δεν ισχύουν τα ίδια αλλά υπάρχουν και τεράστιες διαφορές όπως το δικαστικό προηγούμενο (ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαμαι πως ακριβώς λέγεται).

Δεν είμαι δικηγόρος ούτε καν κάτι κοντινό σε αυτό το επάγγελμα αλλά το γνωρίζω ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα δυο νομικά συστήματα. Αυτοί που τελειώνουν νομική δεν σπουδάζουν κάτι που είναι παγκοσμίως κοινό αλλά ειδικεύονται στην χρήση (και στην κατάχρηση ) ενός πολύ συγκεκριμένου συστήματος με μεγάλες διαφορές απο χώρα σε χώρα.

Οπότε μου φαίνεται λογικό κάποιος που έχει τελειώσει νομική έξω, ακόμα και στην καλύτερη σχολή του κόσμου, ίσως να μην είναι απαραίτητο οτι είναι σε θέση να εξασκήσει το επάγγελμα και εδώ χωρίς κάποια επιπρόσθετη εκπαίδευση . Τώρα οσον αφορά το είδος και την διάρκεια της εκπαίδευσης αυτής, να σου πω την αλήθεια δεν έχω άποψη και ίσως να είναι υπερβολικό αυτό που ζητάνε ίσως και όχι. Αλλά καλύτερα θα ήτανε να μας το εξηγούσε κάποιος ειδικός.

Δύο τόνους μακαρόνια είπε...

Εχω ένα blog για το δοαταπ, ίσως ενδιαφέρει. Αν και καμιά φορά γράφω και για άλλα θέματα :)

http://dikatsadoatap.blogspot.com