Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουμε
- Κοινόχρηστες δαπάνες, αγορά πετρελαίου θέρμανσης κ. λπ.
- Αποδείξεις από super market, mini market και λοιπά καταστήματα ειδών διατροφής.
- Αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών.
- Δαπάνες δεξιώσεων γάμων, βαπτίσεων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων.
- Αποδείξεις από καφενεία - καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και κάθε είδους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και fast food.
- Αποδείξεις από μεσίτες ακινήτων, λογιστές - φοροτεχνικούς, ωδεία και σχολές μουσικής, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, αισθητικούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ.
- Επισκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, κλιματισμού (ψύξης - θέρμανσης) και εξαερισμού κατοικιών και πολυκατοικιών.
- Αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων και για την επιδιόρθωση αυτών.
- Αγοράς επίπλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και για την επισκευή ή συντήρηση αυτών.
- Αγοράς βιβλίων, χαρτικών, σχολικών ειδών, ειδών δώρων και παιχνιδιών.
- Δαπάνες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ή σε τουριστικά γραφεία - πρακτορεία.
- Ποσά που καταβάλλονται για μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για παροχή υπηρεσιών επισκευών και συντηρήσεων.
Ποιες αποδείξεις δεν αναγνωρίζονται
Στις αποδείξεις που καλείται να μαζέψει ο Έλληνας φορολογούμενος περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών εκτός από:
- Αποδείξεις που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας, που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος (όπως αγορές Ι.Χ, σκαφών, αεροσκαφών κτλ).
- Αποδείξεις ΔΕΚΟ, καθώς και τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
- Αποδείξεις που αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κλπ).
- Αποδείξεις που καταβάλλονται για εισιτήρια μεταφορικών μέσων.
Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τώρα ότι μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων και να διασφαλίσουν το αφορολόγητο. Έτσι, εναλλακτικά εξετάζεται ήδη είτε να μειωθεί το όριο των απαιτούμενων αποδείξεων επί του δηλούμενου εισοδήματος από το 30% στο 20% είτε να διευρυνθεί η λίστα των αποδείξεων που θα αναγνωρίζονται.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να καθορισθούν ποσοστά κλιμακούμενα από 10% έως 30%, ανάλογα με το ύψος του ετησίου εισοδήματος. (μαζέψτε εσείς και βλέπουμε!)
Παραδείγματα
-Έστω δηλούμενο εισόδημα 40.000 ευρώ και δηλούμενες αποδείξεις αξίας 20.000, όταν η σύζυγος είναι μη εργαζόμενη. Εξ αυτών οι 12.000 (40.000x30%) καλύπτουν 100% το αφορολόγητο. Το υπόλοιπο (20.000-12.000) 8.000 ευρώ καλύπτει πρόσθετο όφελος ως εξής: 8000Χ10%=800 ευρώ ως τελική έκπτωση από τον φόρο.
- Έστω 20.000 ατομικό εισόδημα και δεν προσκομίζονται καθόλου αποδείξεις. Τα 20.000 ευρώ εισόδημα απαιτούν 20.000x30%=6.000 ευρώ αξία αποδείξεων για να καλύψουν το απαιτούμενο αφορολόγητο. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος επιβαρύνεται επιπλέον με 6.000x10%=600 ευρώ επειδή δεν προσκόμισε καθόλου αποδείξεις.πηγή: διάφορες εφημερίδες
1 σχόλιο:
ένα έτοιμο αρχείο excel από το ΕΛΚΕΤΕΠ για καταχώρηση αποδείξεων με πολλές δυνατότητες μπορείτε να κατεβάσετε εδώ:
http://www.box.net/shared/z6rr7bzjpj
Δημοσίευση σχολίου