Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Πτυχίο Οξφόρδης; Στην Ελλάδα δεν αρκεί!

Πτυχίο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων ο περίφημος ΔΟΑΤΑΠ, ο διάδοχος του ΔΙΚΑΤΣΑ οργανισμός αναγνώρισης των ξένων πτυχίων, που αρνήθηκε να το αναγνωρίσει επειδή ο κάτοχός του δεν είχε διδαχθεί Κληρονομικό Δίκαιο! Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδοξο. Ο νεαρός έλαβε την εντολή να γραφτεί στο έκτο εξάμηνο της Νομικής Σχολής ελληνικού πανεπιστημίου ώστε να αποδείξει την επιστημονική αξία του, ολοκληρώνοντας τρία εξάμηνα σπουδών. Οταν έκανε αίτηση επανάκρισης της αναγνώρισης του πτυχίου του, οι εισηγητές του ΔΟΑΤΑΠ αποφάσισαν ότι του... φέρθηκαν σκληρά και βρήκαν άλλη λύση. Εκριναν ότι δεν έπρεπε να αρνηθούν το αίτημά του. Επρεπε απλώς να τον κατατάξουν στο έβδομο εξάμηνο της Σχολής για να μάθει στη Νομική ό,τι δεν διδάχθηκε στην Οξφόρδη!

Ελληνικός παραλογισμός ή όχι, ο υποψήφιος για την αναγνώριση του πτυχίου του, αφού ολοκλήρωσε τις απαιτητικές σπουδές του επί σειρά ετών στην Οξφόρδη, θα πρέπει τώρα να παρακολουθήσει και δύο εξάμηνα στη Νομική Σχολή ελληνικού πανεπιστημίου. Η διοίκηση της Σχολής θα αποφασίσει αν μπορεί να του αναγνωρίσει τη διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων, ώστε να μην τα ξαναδώσει όλα από την αρχή. Στην αντίθετη περίπτωση, θα κάνει δύο εξάμηνα και περίπου 15 μαθήματα για να αποκτήσει την επιβεβαίωση των ελληνικών πανεπιστημίων ότι ο Οξφόρδη παρέχει καλές σπουδές! Με άλλα λόγια, για να πάρει στα χέρια του «το χαρτί» που θα του επιτρέψει να γραφτεί στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) και να αποκτήσει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους Έλληνες δικηγόρους, καθώς το ομοταγές του Ιδρύματος με τα ελληνικά ΑΕΙ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Υπάρχουν πτυχία και πτυχία από αγγλικά πανεπιστήμια και αντί να μην αναγνωρίζουν τα πτυχία από τις σχολές «κάψε με» δυσκολεύουν και εκείνους που τελείωσαν ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Τι ισχύει στην φορολογία κληρονομίας πέρα απο την Ελλάδα

Δυστυχώς στην Ελλάδα ο φόρος κληρονομιάς είναι από τους πιο μεγάλους σε σχέση με άλλες χώρες! Παρακάτω παραθέτω τον πίνακα με τους φόρους που ισχύουν και σε άλλες χώρες. Κάποιες δεν έχουν καθόλου φόρο και κάποιες άλλες διεκδικούν την πρωτιά παρέα με την χώρα μας!


















































Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Η ασυνεννοησία των δημοσίων υπηρεσιών και η απροθυμία των υπαλλήλων τους!


Έχετε συναλλαγές με το δημόσιο?? Θέλετε να πάρετε πληροφορίες για κάποιο θέμα?? Την πατήσατε!! Η μάλλον δεν ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Ας πούμε για παράδειγμα ότι θέλετε να κάνετε τα χαρτιά σας σύμφωνα με μια προκήρυξη, είστε έξω από μια δημόσια υπηρεσία και θέλετε να πάρετε πληροφορίες για θέματα που λέει η προκήρυξη. Κάθεσαι εσύ (όρθιος) προσπαθώντας να διαβάσεις την προκήρυξη, γιατί δεν σου τη δίνουν φωτοτυπία (χαζοί είναι?) και διαπιστώνεις ότι θέλεις διευκρινίσεις.

Η πρώτη αντίδραση: «Τα γράφει όλα αναλυτικά η προκήρυξη!!!» Δεν αντιλέγω. Υπάρχουν όμως και απορίες! Δεν ξανακάναμε αίτηση και από χτες για κάτι σχετικά καινούργιο!

Η δεύτερη αντίδραση: «Μπείτε στο ίντερνετ, κατεβάστε την προκήρυξη και θα σας λυθούν όλες η απορίες!» Βρε χρυσέ μου την διάβασα και έχω σημειώσει απορίες. Πάλι να την διαβάσω?

Η Τρίτη αντίδραση: «Πάτε στον διευθυντή για περαιτέρω διευκρινήσεις!» Ο διευθυντής όχι μόνο δεν ξέρει αλλά δεν γνωρίζει για την υπάρχουσα προκήρυξη! Από νύχτα στα μεσάνυχτα! Ας πούμε ότι του υποδεικνύετε που θα τη βρει, τη διαβάζει κι αυτός εκείνη την ώρα. Λέει έπειτα και το καταπληκτικό «θα πάρετε τηλέφωνο στην Αθήνα γιατί εκεί στέλνονται οι αιτήσεις και εδώ απλά μας στέλνουν τα αποτελέσματα. Άντε να το καταπιώ και να μην κάνω μανούρα. (είδα τον ναρκαλιευτή ανοιχτό στον υπολογιστή και συγκροτήθηκα. Επίσης γύρω του θα βρίσκονται και Κανά δυο ωραίες παρουσίες!)

Οπότε επόμενος προορισμός το σπίτι για τηλέφωνο στην Αθήνα! Ρωτάς τον υπάλληλο την πρώτη απορία (αν έχεις δεύτερη κάηκες) και σου απαντά. Βιάζεται όμως να σε κλείσει! Αφού του λες και την δεύτερη απορία και σου απαντά βιαστικά σου λέει «εντάξει κύριε?» που σημαίνει ότι θέλω να κλείσω!!! Προφανώς όλος ο κόσμος θα πηγαίνει και θα τηλεφωνεί στα κεντρικά για να του λυθούν όλες αυτές οι απορίες που δεν μπορούν να λύσουν τα διευθυντικά στελέχη της εκάστοτε περιοχής που υπάγεστε.

Το πολύ καλό σε αυτή την ιστορία είναι με το εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο πρέπει καμιά φορά να υποβληθεί με τα άλλα δικαιολογητικά. Δεν διευκρινίζεται για το αν θα πρέπει να είναι θεωρημένο αλλά ας υποθέσουμε ζητείται θεωρημένο. Όσοι ασχολούνται με το ίντερνετ θα γνωρίζουν πολλοί καλά ότι εκτός από το να υποβάλλω ηλεκτρονικά μια φορολογική δήλωση μπορώ να εκτυπώσω και ένα αντίγραφο εκκαθαριστικού πάλι μέσω ίντερνετ και είναι εγκυρότατο!!!! Ε λοιπόν σε άλλη υπηρεσία αυτό δεν το κάνουν δεκτό. Ρε παιδιά αφού ισχύει γιατί το θέλετε από την εφορία θεωρημένο?? Ξέρετε τι σημαίνει αυτό… αναμονή καμία ώρα εκεί για να σου το δώσουν. Αν δεν πετύχεις κόσμο έχε καλώς!

Επίσης άλλοι μαζί με το εκκαθαριστικό σου ζητούν και βεβαίωση ΑΦΜ. Το ξέρω από πρώτο χέρι ότι το εκκαθαριστικό είναι ταυτόχρονα και βεβαίωση ΑΦΜ. Πως θα έκανες φορολογική δήλωση δίχως αυτό????οεεεεεεο???

Κάποιοι έχουν μείνει πίσω, άλλοι δεν ξέρουν τι ζητούν και άλλοι γίνονται έξαλλοι με αυτά τα δικαιολογητικά που ζητούν. Δεν λέω υπάρχουν και έντιμοι υπάλληλοι. Θυμάμαι μια φορά για ένα χαρτί που ήταν τελείως εκτός τόπου και χρόνου να παίρνει η δημόσια υπάλληλος της μίας υπηρεσίας σε άλλη και να γίνετε χαμός από μπινελίκια!

Κάντε βρε παιδιά λίγη ενημέρωση στον εαυτό σας. Βοηθήστε και μας που συνέχεια ταλαιπωρούμαστε. Διαβάστε λίγο όλα μπροστά σας είναι (Χαρτούρα και υπολογιστής. Όχι όμως για παιχνίδια!)